Uporaba brezdimnih tobačnih izdelkov

Uporaba brezdimnih tobačnih izdelkov predstavlja pomembno tveganje za zdravje in ni varna zamenjava za cigarete oziroma druge tobačne izdelke.

Brezdimni tobačni izdelki so raznolika skupina izdelkov, od zelo enostavnih izdelkov do kompleksnih mešanic tobaka in drugih sestavin. Uporaba posameznih izdelkov je specifična za določene geografske regije in kulture. Več informacij o tem, kateri izdelki sodijo v skupino brezdimnih tobačnih izdelkov, so na voljo tu.

Glavne sestavine brezdimnih tobačnih izdelkov so nikotin in številne rakotvorne snovi (okoli 30), arome idr., oziroma snovi, ki so prisotne tudi v tobačnem dimu. Različni brezdimni tobačni izdelki se med seboj razlikujejo glede kemične sestave in vsebnosti škodljivih snovi. Ravni nikotina so zelo raznolike, med 0,2 in 40 mg/g izdelka. Izdelki imajo tudi različen pH, ta vpliva na raven absorbcije nikotina in škodljivih snovi, tudi rakotvornih; višji, ko je pH, višja je absorbcija. Poleg tega obstajajo med različnimi državami in področji sveta pomembne razlike v proizvodnji, prodaji, uporabi in nadzoru nad temi izdelki. Ponekod veljajo strožji standardi za proizvodnjo brezdimnih tobačnih izdelkov, kar vodi v nižjo vsebnost škodljivih snovi. Uporabnikova izpostavljenost škodljivim snovem iz brezdimnih tobačnih izdelkov je tako odvisna od vrste uporabljenega izdelka, njegovih značilnosti (pH, dodatki idr.), načina ter vzorca uporabe. Uporabnikova izpostavljenost škodljivim snovem iz brezdimnih tobačnih izdelkov je lahko, kot kažejo nekatere raziskave, tudi višja kot pri kadilcih.

Brezdimni tobačni izdelki so zasvojljivi in škodljivi z zdravje. Njihova uporaba je povezana s številnimi boleznimi in zdravstvenimi težavami

  • Zasvojenost z nikotinom. Brezdimni tobačni izdelki povzročijo in vzdržujejo zasvojenost. Zasvojenost z nikotinom je povezana s starostjo ob začetku uporabe, količino in leti uporabe. Ravni nikotina v krvi so podobne tistim pri kajenju cigaret. Ker pa je uporaba brezdimnih tobačnih izdelkov lahko tekom posameznega dneva dolgotrajna (daljša v primerjavi s časom kajenja cigaret tekom dneva), so uporabniki lahko izpostavljeni višjim ravnem nikotina, kar lahko privede do visokih ravni zasvojenosti.
  • Rak ustne votline (ust, grla, lic, dlesni, ustnic ali jezika), požiralnika in trebušne slinavke.
  • Bele ali sive lise v ustni votlini (levkoplakije), ki so predrakave spremembe, in lahko vodijo v raka v ustni votlini.
  • Bolezni v ustni votlini, med njimi bolezni dlesni, gniloba zob, izguba zob: Sladkorji in dražilne snovi v brezdimnih tobačnih izdelkih lahko povzročijo abrazije zob, karies, slab zadah, bolezni dlesni, umik dlesni, izgubo kosti okoli zobnih korenin in izgubo zob.
  • V nosečnosti tveganje za prezgodnji porod ali zastoj rasti ploda oziroma nizko porodno težo novorojenčka.
  • Zastrupitev z nikotinom pri otrocih. Podobnost s sladkarijami lahko vodi v nenamerne zastrupitve. Pri otrocih to lahko pomeni slabost, bruhanje, krče, neodzivnost, spremembe dihanja in tudi smrt.
  • Zvišanje tveganja za smrt zaradi bolezni srca ali možganske kapi.

Osebe, ki uporabljajo brezdimne tobačne izdelke in tudi kadijo tobačne izdelke, so lahko izpostavljene višjim ravnem škodljivih snovi kot uporabniki posameznega izdelka, zato je lahko pri njih tveganje za škodljive učinke na zdravje še višje.

V državah članicah Evropske unije, razen na Švedskem, je prodaja brezdimnih tobačnih izdelkov za oralno uporabo prepovedana, dovoljena pa je prodaja brezdimnih tobačnih izdelkov za žvečenje ali njuhanje. Te izjeme je izkoristila industrija brezdimnih tobačnih izdelkov, ki sedaj ponuja izdelke za žvečenje, ki so podobni snusu, a so po trditvah proizvajalcev namenjeni žvečenju. Izdelki za žvečenje, podobni snusu, so na voljo tudi v Sloveniji in pridobivajo na popularnosti predvsem med mladimi, kar je zaskrbljujoče. V raziskavi, ki jo je v letu 2018 izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje na priložnostnem vzorcu dijakov 2. letnikov srednjih šol po vsej Sloveniji, smo zabeležili, da je brezdimne tobačne izdelke kadarkoli v življenju uporabila približno desetina (10,6 %) vseh anketiranih dijakov. Delež je statistično značilno višji kot v 2017 (8,0 %). Do zvišanja je prišlo na račun statistično značilnega zvišanja deleža uporabnikov teh izdelkov kadarkoli v življenju med dekleti (6,3 % v 2017, 10,3 % v 2018), medtem ko se med fanti med letoma delež ni statistično značilno spremenil (9,7 % v 2017, 11,1 % v 2018).

Uporaba kakršnihkoli izdelkov, ki vsebujejo nikotin, je pri otrocih, mladostnikih in mladih odraslih tvegana. Nikotin povzroča zasvojenost, zasvoji podobno kot heroin ali kokain. Mladostništvo je tudi ključno obdobje za razvoj možganov; ti se razvijajo še do približno 25. leta starosti. Izpostavljenost nikotinu v času intenzivnega razvoja možganov lahko moti razvoj možganskih omrežij, ki nadzorujejo pozornost, učenje in dovzetnost za zasvojenost. Privede lahko do trajnih škodljivih učinkov na kognitivne (miselne) sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti.

Pri mladostnikih in mladih odraslih, ki sicer ne kadijo, uporaba brezdimnih tobačnih izdelkov pomembno poveča verjetnost, da bodo začeli kaditi tobačne izdelke.
 

Uporaba brezdimnih tobačnih izdelkov predstavlja pomembno tveganje za zdravje in ni varna zamenjava za cigarete oziroma druge tobačne izdelke. Čeprav brezdimni tobačni izdelki ne nosijo vseh tveganj kajenja, pa so škodljivi učinki teh izdelkov dokazani. Posameznika izpostavijo rakotvornim snovem in so povezani z določenimi istimi tveganji, kot jih predstavlja kajenje tobaka, imajo pa tudi nekatera dodatna zdravstvena tveganja.

Ni varnih tobačnih izdelkov. Samo s popolno opustitvijo vseh tobačnih izdelkov se lahko posameznik izogne izpostavljenosti škodljivim snovem.

Glavni viri:

  1. Asthana S, Labani S, Kailash U, Sinha DN, Mehrotra R. Association of Smokeless Tobacco Use and Oral Cancer: A Systematic Global Review and Meta-Analysis. Nicotine Tob Res. 2018 May 22. [Epub ahead of print]
  2. Boffetta P, Straif K. Use of smokeless tobacco and risk of myocardial infarction and stroke:systematic review with meta-analysis. BMJ 2009;339:b3060.
  3. Boffetta P, Hecht S, Gray N, Gupta P, Straif K. Smokeless tobacco and cancer. Lancet Oncol 2008;9:667–75.
  4. Burkey MD, Feirman S, Wang H, Choudhury SR, Grover S, Johnston FM. The association between smokeless tobacco use and pancreatic adenocarcinoma: a systematic review. Cancer Epidemiol. 2014 Dec;38(6):647-53.
  5. de Geus JL,Wambier LM, Loguercio AD, Reis A. The smokeless tobacco habit and DNA damage: A systematic review and meta-analysis. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2019 Mar 1;24(2):e145-e155.
  6. Gupta R, Gupta S, Sharma S, Sinha DN, Mehrotra R. Association of smokeless tobacco and cerebrovascular accident: a systematic review and meta-analysis of global data. J Public Health (Oxf). 2019 May 8. [Epub ahead of print]
  7. International Agency for Research on Cancer. IARC monographs on the evaluation of carcinogenic risks to humans. Vol. 89. Smokeless Tobacco and Some Tobacco-specific N-Nitrosamines. Lyon: International Agency for Research on Cancer;  2007.
  8. Koprivnikar H, Zupanič T, Lavtar D, Korošec A, Rehberger M. Spremembe razširjenosti kajenja po uvedbi ZOUTPI. Predstavljeno na Nacionalnem simpoziju ob Svetovnem dnevu brez tobaka 2019. Dostopno na (19. 7. 2019): https://www.nijz.si/sl/31-maj-svetovni-dan-brez-tobaka-brez-tobaka-za-zdravje-pljuc
  9. Lee  PN,  Hamling  J.  Systematic  review  of  the  relation  between  smokeless tobacco and cancer in Europe and North America. BMC Med 2009;29:36.
  10. National Cancer Institute.Smokeless  tobacco  or  healthan  international  perspective  (Smoking  and Tobacco  Control  Monograph  No.  2).  Bethesda,  Maryland:  National  Cancer Institute, Department of Health and Human Services; 1992 (Publication No. 92-3461).
  11. National Cancer Institute and Centers for Disease Control and Prevention. Smokeless Tobacco and Public Health: A Global Perspective. Bethesda, MD: U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention and National Institutes of Health, National Cancer Institute. NIH Publication No. 14-7983; 2014.
  12. Rostron BL, Chang JT, Anic GM, Tanwar M, Chang CM, Corey CG. Smokeless tobacco use and circulatory disease risk: a systematic review and meta-analysis. Open Heart. 2018 Oct 8;5(2):e000846.doi: 10.1136/openhrt-2018-000846. eCollection 2018.
  13. Rostron BL, Chang CM, van Bemmel DM, Xia Y, Blount BC. Nicotine and Toxicant Exposure among U.S. Smokeless Tobacco Users: Results from 1999 to 2012 National Health and Nutrition Examination Survey Data. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2015 Dec;24(12):1829-37.
  14. Siddiqi K, Shah S, Abbas SM, Vidyasagaran A, Jawad M, Dogar O, Sheikh A. Global burden of disease due to smokeless tobacco consumption in adults: analysis of data from 113 countries. BMC Med. 2015 Aug 17;13:194.doi: 10.1186/s12916-015-0424-2.
  15. Sinha DN, Suliankatchi RA, Gupta PC, Thamarangsi T, Agarwal N, Parascandola M, Mehrotra R. Global burden of all-cause and cause-specific mortality due to smokeless tobacco use: systematic review and meta-analysis. Tob Control. 2018 Jan;27(1):35-42.
  16. Soneji S, Sargent JD, Tanski SE, Primack BA. Associations between initial water pipe tobacco smoking and snus use and subsequent cigarette smoking: results from a longitudinal study of US adolescents and young adults. JAMA Pediatr. 2015 Feb;169(2):129-36.
  17. Vidyasagaran AL, Siddiqi K, Kanaan M. Use of smokeless tobacco and risk of cardiovascular disease: A systematic review and meta-analysis. Eur J Prev Cardiol. 2016 Dec;23(18):1970-1981.
  18. Willis D,Popovech M, Gany F, Zelikoff J. Toxicology of smokeless tobacco: implications for immune, reproductive, and cardiovascular systems. J Toxicol Environ Health Crit Rev 2012;15:317–31.
  19. World Health Organization. WHO study group on tobacco productregulation : report on the scientific basis of tobacco product regulation: fifth report of a WHO study group. WHO Technical report series; 989. World Health Organization, 2015.
  20. Wyss AB, Hashibe M, Lee YA, Chuang SC, Muscat J, Chen C, Schwartz SM, Smith E, Zhang ZF, Morgenstern H, Wei Q, Li G, Kelsey KT, McClean M, Winn DM, Schantz S, Yu GP, Gillison ML, Zevallos JP, Boffetta P, Olshan Smokeless Tobacco Use and the Risk of Head and Neck Cancer: Pooled Analysis of US Studies in theINHANCE Consortium. Am J Epidemiol. 2016 Nov 15;184(10):703-716.
 

PREBERITE TUDI

03.06.2021

“Odločeni! Opuščamo kajenje”

  Ljubljana, 28. maj 2021 Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen opuščanju kajenja in poteka pod geslom »Odločeni!

22.04.2021

Simpozij: ”Odločeni! Opuščamo kajenje”

Ob Svetovnem dnevu brez tobaka bo v petek, 28. 5. 2021, potekal simpozij z naslovom “Odločeni! Opuščamo kajenje”, na katerem sodeluje tudi Zveza Brez izgovora

12.04.2021

Evropska spletna raziskava o…

Nacionalni inštitut za javno zdravje se je pridružil mednarodni raziskavi o uporabi drog, ki jo koordinira Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami

Vse novice