POMAGAJ ZBRATI MILIJON PODPISOV ZA GENERACIJO BREZ TOBAKA

Pričelo se je vseevropsko zbiranje podpisov v sklopu Evropske državljanske pobude ‘’Za okolje brez tobaka in prvo evropsko generacijo brez tobaka do leta 2030’’. 

Mladinska Zveza Brez izgovora Slovenija v sodelovanju s Slovensko zvezo za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo (SZOTK), sodeluje pri Evropski državljanski pobudi. Tobak je v družbi še vedno glavni preprečljivi vzrok smrti. Poleg vplivov kajenja na zdravje posameznikov in stroške v javnem zdravstvu, ne smemo pozabiti na industrijo, ki zadnjih 100 let neprestano išče kupce. V zadnjem obdobju je tobačna industrija to storila s številnimi novimi tobačnimi izdelki. Kljub znanju in informiranju, še vedno najde poti do mladih in otrok ter preko različnih marketinških strategij normalizira tobačne izdelke (kajenje, vejpanje, itd.). 

Na pobudo španske organizacije No Fumadores in Evropske mreže za preventivo kajenja (ENSP) so se združile organizacije, ki delujejo na področju zdravja in kajenja. Cilji pobude so: 

 

  1. Spodbujati prvo evropsko generacijo brez tobaka do leta 2028 in odpraviti prodajo tobačnih in nikotinskih izdelkov državljanom, rojenim od leta 2010.
  2. Ustvariti evropsko mrežo plaž in rečnih nabrežij brez tobaka in ogorkov, da bodo ti prostori bolj zdravi in okoljsko trajnostni.
  3. Vzpostaviti evropsko mrežo nacionalnih parkov brez tobaka in ogorkov, da bodo ti parki bolj zdravi ter da bi se zmanjšali kontaminacija in nevarnost požarov.
  4. Razširiti prostore na prostem, kjer ne bo kajenja in vejpanja, zlasti tiste, ki ga obiskujejo mladoletniki (parki, bazeni, športni dogodki in centri, prireditve in terase restavracij).
  5. Odpraviti oglaševanje tobaka in njegovo prisotnost v avdiovizualnih produkcijah, družbenih medijih, zlasti s posebnim obravnavanjem prikritega oglaševanja prek vplivnežev in promocijskega prikazovanja izdelkov.
  6. Financirati raziskovalne in razvojne projekte v zvezi z boleznimi, ki jih povzroča uporaba tobaka, da bi izboljšali njihovo prognozo in bi postale ozdravljive.
  7. Kot evropski državljan uveljavi svojo pravico, kot jo opredeljuje ustava EU, da narediš spremembo zase, za svoje ljubljene in za naslednjo generacijo. S podpisom te pobude lahko aktivno prispevaš k zdravemu prebivalstvu, zdravemu okolju in zdravi Evropi.

Več o pobudi si lahko preberete na spletni strani, svoj podpis pa lahko oddate na tej povezavi. Podpisi se zbirajo do konca leta 2023. 

 

PREBERITE TUDI

13.05.2024

Mladinska izmenjava na Poljskem:…

Iščemo 6 slovenskih udeležencev za izmenjavo “Peace of Pizza for everyone”, ki bo od 24. do 31. 8. 2024 potekala na Poljskem v kraju Biały

13.05.2024

Vabilo na T4T: SEE…

V okviru projekta SEE the Change pripravljano trening za trenerje (T4T)! Te zanima področje okolja in zdravja? Kaj počnejo industrije in kakšen vpliv imajo na

30.04.2024

SEE the change –…

Pri Brez izgovora v partnerstvu z NVO COE (Črna Gora), Proteus foundation (Madžarska) in Inženjeri zaštite životne sredine – Environment Engineering group (Srbija) začenjamo projekt

Vse novice