Ogledalce, ogledalce na steni povej

Lepotna industrija, ki med drugim vključuje kozmetično, dietno, fitnes, modno industrijo in industrijo lepotne kirurgije, v svojem bistvu deluje enako kot vsaka druga industrija. Njen namen je ustvarjati in povečevati dobiček, za kar je potrebno ustvariti, predvsem pa ohranjati trg, na katerem se njeni izdelki in storitve prodajajo.

 

Lepotni ideal je trdno zasidran v družbi in čeprav bi nas industrija rada prepričala, da je to nekaj univerzalnega, nas samo hiter pogled preko različnih kultur in krajši skok v zgodovino spomni, da je lepotni ideal praktično nekaj živega, saj se konstantno spreminja in razvija. Samo pomislimo na grške in rimske kipe boginj in bogov, na akte v času renesanse, umetnikov, kot je npr. Rubens, itd.

 

Eden glavnih akterjev na področju širjenja lepotnega ideala so gotovo mediji. Na vsakem koraku nam prikazujejo idealne podobe oseb, ki naj bi si jih vzeli kot vzor pri oblikovanju našega telesa in izgleda. Moderna zahodna družba promovira individualizem na vseh področjih. Mediji in industrija, ki stoji za njimi, nas prepričujejo, da skozi oblačila, ličila, frizuro in izgled v splošnem razkazujemo svojo unikatnost in individualnost, pa vendar ko pogledamo podobe, ki jih prikazujejo skozi slike in videe, kaj hitro pridemo do zaključka, da so si zelo podobne.

 

Malo podrobnejši vpogled v spreminjanje lepotnega ideala skozi čas in kulture pa nam razkrije še eno od njegovih značilnosti, in sicer, da ga je vedno težje dosegati. Če se je atletsko postavo osemdesetih še dalo dosegati z zdravo prehrano in aerobiko, se je danes za doseganje lepotnega ideala velikokrat potrebno posluževati tudi ekstremnih, predvsem pa nezdravih prijemov. Pregled stanja v Združenih državah Amerike npr. kaže, da velika večina žensk sploh nima ustrezne genetike, da bi lahko njihovo telo ustrezalo trenutnemu lepotnemu idealu. Poleg tega povprečna telesna teža v populaciji v zadnjih desetletjih narašča, s čimer so posameznice vedno bolj oddaljene od lepotnega ideala. Zaradi vedno večjega razkoraka med realnim in želenim, idealnim stanjem je tudi vedno več nezadovoljstva med posamezniki. Nedoseganje lepotnega ideala lahko namreč v posamezniku poleg nezadovoljstva sproži občutke neustreznosti, krivde, žalosti in tudi potrebo po spreminjanju telesa in izgleda. Kar pa je voda na mlin lepotni industriji, ki nam na vsakem koraku ponuja izdelke in storitve, ki naj bi nas po kar najkrajši poti in z malo truda pripeljali do rezultatov ter doseganja lepotnega ideala. Bolj kot smo nezadovoljni s svojim telesom in splošnim izgledom, večja je lahko ponudba lepotne industrije, da bi to nezadovoljstvo (vsaj v teoriji) zmanjšali.

 

Tako se postavlja vprašanje, kako se lahko upremo delovanju lepotne industrije, predvsem pa, kako lahko poskrbimo, da se bomo v svojem telesu počutili zadovoljne?

 

V znanju je moč! Poučimo se o trikih lepotne industrije in medijske promocije lepotnega ideala. Podobe, ki nam jih prikazujejo mediji, so izkrivljene. Kakšni so načini, kako mediji manipulirajo s slikami, videi, ki nam jih prikazujejo (pomisli na retuširanje, filtre na družbenih omrežjih – in tudi v živo)?

 

Pomembno je, da se zavedamo svojih močnih točk. Prosi ljudi, ki te imajo radi in te cenijo, da ti zaupajo, kaj je tisto, kar na tebi najbolj občudujejo. Zapiši si njihove odgovore in jih hrani za morebitne trenutke nesigurnosti.

Ko čutiš potrebo po spreminjanju in prilagajanju svojega telesa in izgleda, se vprašaj, komu vse koristi, da se ne počutiš dobro v lastni koži? Boš nakup res opravil zaradi sebe ali zato, ker ti nekdo sporoča, da ne ustrezaš družbeno sprejetim idealom?

PREBERITE TUDI

10.11.2023

Sporočilo za javnost: Poziv…

S slovenskim združenjem za kronične nenalezljive bolezni (ZKNB) ob glasovanju o sprejemu poročila na temo kroničnih nenalezljivih bolezni (KNB) pozivamo vse slovenske evropske poslance in

29.09.2023

Spoznaj No Excuse –…

Prišel je tisti čas v letu, ko v Brez izgovora odpiramo vrata vsem, ki nas želijo bolje spoznati in se pridružiti naši družini. Čas je,

26.09.2023

Utrinki udeležencev iz izmenjave…

V prvem tednu septembra je v Bolgariji, natančneje v gorskem mestecu po imenu Bansko, potekala Erasmus+ mladinska izmenjava z naslovom Art is long, life is

Vse novice