FoMO – Kako družbena omrežja povzročajo strah pred zamujenim

Za vami je naporen teden. Končno pridete domov, se utrujeni uležete na posteljo in odprete družbeno omrežje, nakar vas na prvi strani pričaka slika prijateljice na sončni plaži v tropskih krajih. Pomislite, da medtem, ko drugi uživajo življenje, vi samo brskate po telefonu. Naenkrat v sebi začutite stisko. Doživljate FoMO.

Fomo, krajšava, ki v angleščini stoji za Fear of Missing Out (ang. Strah pred zamujenim), je v zadnjih letih postala priljubljen izraz za opis anksioznosti, ki jo pogostokrat sprožajo družbena omrežja. Kadar na primer med brskanjem po spletu vidimo, kako se naši prijatelji zabavajo nekje drugje, se družijo ali uživajo življenje na tropskem potovanju, se lahko v nas sproži nelagodje, saj sami trenutno nismo del videnega dogajanja. Pojavljati se začnejo misli kot “A je moje življenje sploh v redu?”, “Zakaj jaz ne znam biti tako srečen?”, “V mojem življenju se nič ne dogaja, drugi pa imajo tako zanimiva življenja.”, katere pa lahko na dolgi rok vplivajo na naše mentalno zdravje.

Doživljanje občutka FoMO za nas sicer ni nič novega, strah pred zamujenimi priložnostmi nas pesti že tisočletja, so pa družbena omrežja v zadnjih letih ta občutek močno ojačala. Celodnevna povezanost na splet in spletni profili, ki izpostavljajo le najboljše dele našega življenja, nas konstantno opominjajo, kaj vse bi še lahko naredili, doživeli in spoznali. Tudi študije kažejo, da prekomerni uporabniki spleta in družbenih omrežij poročajo bolj pogosto občutenje FoMO-ta, kateri pa dokazano povzroča večje občutke tesnobe, osamljenosti in anksioznosti.

Kdaj na primer pa lahko občutimo FoMO na spletu?
• Kadar na družbenih omrežjih vidimo prijatelje, kako se zabavajo brez nas.
• Kadar imajo video igre dnevne izzive ali igralne načine zgolj za določen čas in jih ne želimo zamuditi.
• Kadar vidimo vrhunce drugih oseb na družbenih omrežjih in posledično dobimo občutek, da je naše življenje manj zanimivo.
• Kadar streamer, ki ga spremljamo, napove poseben dogodek v živo in ga ne želimo zamuditi.

Nasprotje od FoMO? JoMO!

JoMO je nov poskus boja proti anksioznosti, ki jo FoMO povzroča in stoji za stavek Joy of Missing Out (ang. Veselje pred zamujenim). JoMO nas poskuša spomniti, da kljub dogajanju drugje po svetu, pozornost raje preusmerimo na svojo neposredno okolico in smo v resnici pomirjeni s tem, da lahko kakšno izkušnjo tudi zamudimo.

JoMO lahko pri sebi prakticiramo na več načinov:
• Zmanjšamo čas za zasloni – Manj časa na družbenih omrežjih pomeni manj občutka FoMO
• Smo kritični do vsebin na spletnih omrežjih – Se zavedamo, da je vsebina na spletu pogostokrat ne resnična in namenoma olepšana
• Na spletu smo avtentični – študije kažejo, da kadar je naša podoba na spletu avtentična, je tudi doživljanje FoMO-ta zmanjšano
• Prakticiramo čuječnost – Svojo pozornost usmerimo vase, se poslušamo in spremljamo naše notranje dogajanje
• Meditacija – Nam pomaga umiriti svoje skrbi ter prispeva k čuječnosti

PREBERITE TUDI

17.05.2022

RAZPIS ZA VZGOJITELJE IN…

Živjo! Poletje že trka na vrata in bližajo se tudi tabori za otroke in mladostnike v izvedbi Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija v Zgornjih Desklah.

09.05.2022

Odprte so prijave za…

Ljubljana, 5. maj 2022 – Social Impact Award je mednarodni projekt, ki letos v 18 državah nudi podporo nadobudnim mladim, ki želijo s svojo inovativno

11.04.2022

Pusti odtis: Daruj kri!

V Sloveniji vsako leto daruje kri okoli 100.000 ljudi, kar pomeni, da pokrivamo vse potrebe zdravstva, ki jih le-ta ima s transfuzijo krvi. Vsaj enkrat

Vse novice