Energijske pijače in njihov vpliv na možgane

O energijskih pijačah in njihovem vplivu na možgane piše članica Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija Ada Cerjak.

 

Vpliv energijskih pijač na možgane

V današnjem hitrem svetu se veliko ljudi, še posebej mladostnikov, zateka k energijskim pijačam. Te obljubljajo več energije, boljšo koncentracijo in budnost. A kaj v resnici vsebujejo in kako vplivajo na naše možgane in zdravje?

Energijske pijače so postale priljubljen način za premagovanje utrujenosti. Posebej priljubljene so med mladimi, ki so tudi glavna tarča oglaševalskih kampanj za te pijače. A strokovnjaki svarijo: velike količine kofeina, ki ga vsebujejo, lahko vplivajo na naše srce in druge telesne sisteme. Neželeni učinki, ki so jih dokumentirali zdravstveni organi, vključujejo težave s srcem, kot so hitro bitje srca, ter nevrološke težave, kot so tresenje.

Kaj vsebujejo energijske pijače?

Pogosto vsebujejo več kofeina kot druge sladkane pijače. Na primer, skodelica kave ima približno 96 mg kofeina, medtem ko ima Redbull med 75-80 mg kofeina. A kofein ni edini razlog za skrb. Nekatere pijače, kot je Monster, vsebujejo ogromne količine sladkorja – kar 54 gramov! To je skoraj 13,5 čajnih žličk. Prekomerno uživanje sladkorja lahko vodi v zdravstvene težave, kot so visoka raven sladkorja v krvi in povezane bolezni. Mnogi mladi mešajo energijske pijače z alkoholom. Tudi to je zaskrbljujoče, saj kofein “maskira” učinke alkohola. Posledica? Morda se ne bomo počutili tako omamljeni, kot bi sicer, kar lahko vodi v prekomerno pitje.

Kako energijske pijače vplivajo na možgane?

Študije kažejo, da lahko prekomerno pitje energijskih pijač vpliva na naše možgane. Poveča lahko tveganje za inzulinsko rezistenco, kar je stanje, ko celice telesa ne reagirajo pravilno na inzulin. To lahko vodi do sladkorne bolezni tipa 2. Za možgane je to pomembno, saj inzulin vpliva na naš apetit in kognitivne funkcije. Napake v delovanju inzulina v možganih lahko pripeljejo do bolezni, kot je demenca. Poleg tega preveč sladkorja v krvi lahko vpliva na raven serotonina v možganih. Te kemikalije običajno pozitivno vplivajo na živčne celice in delovanje možganov, vendar pa preveč serotonina povzroči nasprotni učinek. To lahko privede do poškodbe možganskih celic, poškodbe živcev in vnetja v možganih, kar vse prispeva k težavam s kognicijo, kot so izguba spomina, zmedenost in »možganske megle«.

Energijske pijače morda obljubljajo hiter zagon energije, vendar je treba biti previden. Učinki na zdravje in možgane so lahko dolgoročni in škodljivi. Preden naslednjič posežeš po energijski pijači, razmisli o vseh možnih posledicah.

Tržnost in Prime

Leta 2020 sta dva priljubljena YouTuberja, Logan Paul in KSI, lansirala energijsko pijačo Prime, ki je hitro postala senzacija med oboževalci in širšo javnostjo. Njena priljubljenost je bila deloma posledica edinstvenega dizajna pakiranja, ki vključuje živahne barve, krepko tipografijo in ikonične podobe, kot je logotip strela. Pijača je uspela pritegniti zlasti mlajše potrošnike. Paul in KSI sta izkoristila svojo popularnost za promocijo Prime, s tem ko sta ustvarjala zabavne in privlačne vsebine, ki so predstavljale okuse in prednosti pijače. To je vključevalo sodelovanje z drugimi influencerji in uporabo svojih osebnih znamk za utrjevanje podobe “kulske” pijače. Do leta 2022 so Paul, KSI in njihov partner, Congo Brands, z blagovno znamko zaslužili 250 milijonov dolarjev. Vendar pa ni šlo vse gladko. Prime vsebuje visoko raven kofeina, 200 mg na porcijo, kar presega priporočeni dnevni odmerek za mladostnike, ki ga določa FDA. Ta visoka vsebnost kofeina je zbudila skrb glede učinkov pijače na mlajše potrošnike. Starši so izrazili skrb zaradi pomanjkanja ozaveščenosti o pijači, ki se je hitro razširila preko družbenih omrežij in sveta vplivnežev. Inšpekcija Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je zaradi pritožb izvedla pregled energijske pijače Prime. Odkrili so, da sta na trgu dve različni formulaciji pijače, od katerih ena vsebuje L-teanin. Ta sestavina v EU ni dovoljena v brezalkoholnih pijačah, zaradi česar je bila ta različica pijače umaknjena s trga. Prime je s svojimi sladkimi okusi in barvito embalažo postavil nove standarde v industriji energijskih pijač, a hkrati sprožil pomembna vprašanja o tržnih strategijah in varnosti izdelkov, usmerjenih na mlade potrošnike.

Viri

 • https://www.healthline.com/nutrition/energy-drinks
 • https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.668514/full
 • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0376871613003682
 • https://www.healthline.com/nutrition/red-bull-vs-coffee#caffeine
 • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211335516301450#bb0050
 • https://www.paracelzus.si/2023/04/06/inzulin-in-inzulinska-rezistenca/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37059404/
 • https://www.healthline.com/health/diabetes/brain-fog-diabetes#causes
 • https://www.theguardian.com/business/2023/jul/27/prime-energy-drinks-teenagers-alarm-marketing
 • https://www.rtvslo.si/slovenija/za-energijski-napitek-prime-s-kofeinom-prepoved-prodaje/688070
 • https://303.london/blog/inside-the-marketing-strategy-of-ksi-and-logan-pauls-prime-success/ž

PREBERITE TUDI

19.06.2024

Otroci in mladostniki razumevanje…

» KAKO UČINKOVITO ZMANJŠATI PREKOMERNO UPORABO ZASLONOV PRI OTROCIH IN MLADOSTNIKIH « – poročilo z okrogle mize – V četrtek, 25. 4. 2024 je potekala

11.06.2024

Rezultati referenduma politiki ne…

Ljubljana, 10. junij 2024 – Na referendumu dne 9. 6. 2024 je na vprašanji glede ureditve področja konoplje odgovarjalo dobrih 41 % prebivalcev Slovenije. Rezultat

07.06.2024

Glas PROTI legalizaciji konoplje…

Ljubljana, 6. junij 2024 – Slovensko združenje za kronične nenalezljive bolezni in pridružene partnerske organizacije volivke in volivce pozivamo, da glasujejo proti predlagani dopustitvi gojenja

Vse novice