Elektronske cigarete – vse, kar morate vedeti

KAJ SPLOH SO ELEKTRONSKE CIGARETE IN KAKO SE RAZLIKUJEJO OD NAVADNIH?

Elektronske cigarete so izdelki, ki s pomočjo baterije segrevajo tekočino, da se ta spremeni v aerosol. Glavne sestavine so nikotin, vlažilci, arome in voda.

Za razliko od navadnih cigaret ne vsebujejo tobaka in v njih ne poteka gorenje; namesto tega se tekočina segreje in upari, uporabnik pa jo nato vdihava v obliki aerosola.

Čeprav nekateri verjamejo, da so elektronske cigarete manj škodljive od navadnih, bomo raziskali razloge, zakaj so prav tako škodljive.

 

 

HITRA RAST UPORABE

Elektronske cigarete so relativno novi izdelki, ki so se razširili pred nekaj leti. V prodaji so od leta 2006, popularnejše pa od 2010. V prodaji je kar do 500 različnih znamk, v zadnjih letih pa je naraslo tudi število arom, predvsem sladkih in sadnih, ki privabljajo mlade. Trenutno jih je na voljo približno 15.600.

V Sloveniji je ravno med mladostniki uporaba elektronskih cigaret bolj razširjena kot med splošno populacijo. Kar 21% mladih med 15-19 let poroča, da so elektronske cigarete že uporabili. Ne pozabimo, da gre v tem okviru v večjem delu za mlade, ki jim je prodaja cigaret zakonsko prepovedana. V raziskavah celo beležijo, da najstniki začnejo elektronske cigarete uporabljati že zelo zgodaj, že v 6. razredu osnovne šole. Po podatkih NIJZ je v Sloveniji v zadnjih 30 uporabilo elektronsko cigareto 11% 15-letnikov in le 1% odrasle populacije.

V zadnjem času se je pojavila nova skupina elektronski cigaret, ki ima tri temeljene značilnosti, ki ciljajo na mlade:

    1. Tvorijo zelo malo aerosola, kar pomeni, da proizvajajo malo dima in je njihovo uporabo lažje zakriti.
    2. So majhne in podobne USB-ključkom, tudi po velikosti, kar pomeni, da jih je lažje skriti.
    3. Hitro dovajajo visoke ravni nikotina. 

 

MITI IN RESNICE O ELEKTRONSKIH CIGARETAH

MIT: Mladostniki uporabljajo le elektronske cigarete brez nikotina.

RESNICA: Veliko mladih uporablja elektronske cigaret z nikotinom. V raziskavi je polovica anketiranih mladih kadilcev e-cigaret poročala o uporabi z nikotinom, vsak sedmi pa sploh ni vedel, ali njegova elektronska cigareta vsebuje nikotin ali ne. 

MIT: Elektronske cigarete so manj škodljive od navadnih.

RESNICA: Res je, da zaradi novosti e-cigaret ni dovolj raziskav, ki bi točno poročale o njihovi škodljivosti. Kljub temu vemo, da je kadilec izpostavljen znatnim količinam potencialno zdravju škodljivih snovi. V tekočinah in/ali aerosolu elektronskih cigaret so poleg nikotina, vlažilcev in arom prisotne tudi druge potencialno zdravju škodljive kemične snovi, tudi rakotvorne (karbonilne spojine, za tobak specifični nitrozamini, hlapne organske spojine in fenoli, prosti radikali in reaktivne kisikove spojine, majhni delci, kovine idr.). Med njimi so snovi, ki jih najdemo v tobačnem dimu, pa tudi številne, ki jih v tobačnem dimu ni. 

Zaskrbljujoča je prisotnost rakotvornih in dražilnih snovi, kot so formaldehid, acetaldehid, akrolein in prisotnost različnih aromatizirajočih kemičnih snovi, za katere ni znano, kakšne učinke na zdravje imajo ob vdihavanju.

MIT: Elektronske cigarete ne povzročajo zasvojenosti.

RESNICA: Uporaba lahko privede do zasvojenosti. Mladostniki so zelo in bolj kot odrasli dovzetni za zasvojenost z nikotinom. Mlajši kot je posameznik ob začetku uporabe nikotina, verjetneje bo postal zasvojen in bolj bo zasvojen.

MIT: Če začnem kaditi e-cigarete, mi bo to pomagalo pri odvajanju od navadnih cigaret.

RESNICA: NIJZ elektronskih cigaret ne priporoča za opuščanje kajenja in niso vrsta pomoči pri opuščanju kajenja. Po podatkih iz različnih raziskav je zelo malo takšnih uporabnikov, ki uporabljajo samo elektronske cigarete. Najpogostejša je tako imenovana ‘dvojna raba’, kar pomeni, da približno tri četrtine uporabnikov elektronskih cigaret tudi kadi. Poleg tega nam odvajanje od navadnih cigaret nič ne koristi, če postanemo odvisni od elektronskih. 

MIT: Elektronske cigarete niso proizvod iste industrije, ki proizvaja klasične cigarete. 

RESNICA: Tobačna industrija je v letu 1998 izgubila tožbo proti ZDA in s tem po nekaterih državah izgubila dovoljenje za klasično oglaševanje svojih produktov. S časom, vse do danes, so klasične cigarete postale vse manj privlačne. Na ravni družbe vemo, da so škodljive za zdravje in posledično je industrija začela iskati nove poti za ustvarjanje dobička. Zato je začela proizvodnjo različnih tobačnih izdelkov, kot so elektronske cigarete, snus, tobak za segrevanje, itd. Tobačna industrija je mreža različnih podjetij, ki tvorijo več globalnih korporacij (Big Tobacco) in skupaj iščejo načine, da se ne omeji marketinških poti in nacionalnih zakonov, kar privede do korupcije na politični ravni. 

MIT: Če kadim elektronske cigarete, to ne poveča verjetnosti, da bom kadil tudi navadne.

RESNICA: Uporaba elektronskih cigaret med mladostniki in mladimi odraslimi zviša tveganje za kajenje cigaret kadarkoli v življenju, tudi med tistimi z nizko verjetnostjo, da bodo kadarkoli kadili. Nikotin pri mladostnikih poveča tudi tveganje za zasvojenost z drugimi psihoaktivnimi snovmi. Med mladostniki in mladimi odraslimi je uporaba elektronskih cigaret povezana tudi z večjo pogostostjo in intenziteto poznejšega kajenja cigaret.

MIT: Številne sestavine aerosola, ki ga vdihavamo pri uporabi elektronskih cigaret, so varne.

RESNICA: Sestavine tekočin/aerosola elektronskih cigaret niso raziskane ali odobrene za vdihavanje. Proizvajalci pogosto zavajajo s trditvijo, da so številne sestavine aerosola prepoznane kot varne za zdravje in se uporabljajo v proizvodnji hrane, vendar pa je varnost preizkušena le ob zaužitju (arome, vlažilci oziroma topila). To pa ne pomeni, da so varne tudi pri vdihavanju. Učinki večine arom in vlažilcev na zdravje pri vdihavanju niso raziskani; učinkov dolgotrajnega vdihavanja teh snovi na zdravje še ne poznamo.

MIT: Učinki dolgoročne uporabe elektronskih cigaret so popolnoma nepoznani ali pa jih sploh ni.

RESNICA: Učinki dolgoročne uporabe elektronskih cigaret še niso raziskani oziroma znani, saj so elektronske cigarete v uporabi še premalo let. Vendar pa lahko o potencialnih škodljivih učinkih sklepamo glede na prisotne kemične snovi v aerosolu in rezultate številnih raziskav, ki kažejo spremembe v tkivih različnih organov zaradi uporabe elektronskih cigaret, kot je predhodno opisano v tabeli.

Uporaba elektronskih cigaret bo verjetno imela škodljive učinke na dihala pri kronični, morda tudi kratkotrajni uporabi. Za nekatere arome so na voljo podatki, ki kažejo, da je njihovo dolgoročno vdihavanje povezano s hudimi obolenji pljuč.  V literaturi je objavljenih tudi več poročil o primerih kontaktnega dermatitisa. Možne so namerne ali nenamerne zastrupitve z nikotinom, tudi s smrtnim izidom. 

 

ZA KONEC PA, NE POZABIMO: ni prvič, da je tobačna industrija napovedala izdelke, ki naj bi bili manj škodljivi. V preteklosti so zmanjšanje tveganj za zdravje pripisovali cigaretnim filtrom in kasneje t. i. lahkim tobačnim izdelkom, ki naj bi vsebovali manj škodljivih snovi. Danes pa vemo, da ne prvi ne drugi tobačni izdelki niso manj škodljivi.

 

VPLIV ELEKTRONSKIH CIGARET NA OKOLJE

  • Verjetno predstavljajo še resnejšo grožnjo okolju kot tobačne cigarete.
  • Za njih so značilni intenzivnejši proizvodni procesi in materiali, ki niso biološko razgradljivi in jih ni možno reciklirati. Še posebej pri elektronskih cigaretah so mnogi izdelki in vložki s tekočinami namenjeni enkratni uporabi. Izdelki vsebujejo kovinske dele, vezje, baterije in strupene snovi, kot so npr. težke kovine.
  • Tvorijo strupene emisije, ki onesnažujejo okolje. Soli nikotina in težke kovine se izpirajo v zemljo in vodo ali pa jih zaužijejo živali.
  • Proizvajalci potrošnikom večinoma ne dajejo informacij o primernem odstranjevanju odpadkov, povezanih s temi izdelki. Odstranjevanje teh odpadkov na okolju varen in prijazen način postaja vedno večji problem.

 

MISLIM, DA SEM ZASVOJEN. KAM SE LAHKO OBRNEM?

Opustitev kajenja je koristna za zdravje v kateremkoli obdobju življenja, največje koristi za zdravje pa prinaša opustitev kajenja pred 40. letom. 

Brezplačni programi opuščanja kajenja potekajo v zdravstvenovzgojnih centrih oziroma centrih za krepitev zdravja, ki so v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. Kadilci, ki želijo opustiti kajenje, ne potrebujejo napotitve osebnega zdravnika. Lahko izbirajo med skupinskim in individualnim svetovanjem. Kot brezplačna pomoč je na voljo tudi svetovalni telefon na številki 080 27 77. Deluje vsak dan med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. Telefonska številka je objavljena na embalaži tobačnih izdelkov. Ti programi so namenjeni tudi mladostnikom

NIJZ priporoča, da kadilci, ki želijo opustiti kajenje, pri tem uporabljajo preizkušene, dokazano varne in učinkovite izdelke, ki so na voljo v lekarnah ali jih predpiše zdravnik na recept.

 

Viri

 

PREBERITE TUDI

19.06.2024

Otroci in mladostniki razumevanje…

» KAKO UČINKOVITO ZMANJŠATI PREKOMERNO UPORABO ZASLONOV PRI OTROCIH IN MLADOSTNIKIH « – poročilo z okrogle mize – V četrtek, 25. 4. 2024 je potekala

11.06.2024

Rezultati referenduma politiki ne…

Ljubljana, 10. junij 2024 – Na referendumu dne 9. 6. 2024 je na vprašanji glede ureditve področja konoplje odgovarjalo dobrih 41 % prebivalcev Slovenije. Rezultat

07.06.2024

Glas PROTI legalizaciji konoplje…

Ljubljana, 6. junij 2024 – Slovensko združenje za kronične nenalezljive bolezni in pridružene partnerske organizacije volivke in volivce pozivamo, da glasujejo proti predlagani dopustitvi gojenja

Vse novice