Alkohol in otroci? Nikakor! Nikoli! – 2. del

Zakonodaja je, a potrebuje nadgradnjo in učinkovit nadzor nad izvajanjem.

Živila z alkoholom so škodljiva za otroke
Uživanje alkohola negativno vpliva na otrokov centralni živčni sistem, na bolezni prebavil, na večjo pojavnost raka, bolezni srca in ožilja ter slabšo imunost. Alkohol ima največji vpliv na otroške možgane, saj v tem času še niso razvite vse možganske strukture, zato dlje časa trajajoča izpostavljenost alkoholu lahko na njih pusti trajne posledice, ki se najpogosteje kažejo kot spremenjeno delovanje možganov, slabši spomin in slabša pozornost. Pri otrocih in mladostnikih, ki redno uživajo alkohol obstaja tudi večjo verjetnost, da bodo imeli kasneje v življenju težave z alkoholom.

ZASVOJENOSTI Z ALKOHOLOM JE POGOSTO POVEZANA S PITJEM ALKOHOLA V MLADOSTI
Mlajša kot je oseba, ko začne piti alkohol, večja je verjetnost, da bo kasneje v življenju razvila težave zaradi alkohola. Mladostniki so za razvoj škodljivega pitja alkohola bolj ranljivi tudi zaradi razvojnih sprememb, predvsem dozorevanja možganov, ki se dogaja v času mladostništva, zaradi tega pa so možgani otrok in mladostnikov tudi občutljivejši za škodo, ki nastane zaradi izpostavljenosti alkoholu. Mladostniki, ki so razvili sindrom odvisnosti od alkohola, so začeli piti alkoholne pijače pri nižji starosti kakor mladostniki, ki sindroma odvisnosti od alkohola niso razvili. Zagotovo nam ni v ponos podatek, da je več kot 6 od 10 sedmošolcev najpogosteje prvič v stiku z alkoholom doma.


Otrokom bi morali preprečiti dostop do živil z alkoholom
Tako kot nakup alkoholnih pijač bi moral biti tudi nakup živil z alkoholom prepovedan mlajšim od 18 let. Vsako uživanje alkohola je škodljivo, zato je potrebno otroke pred takšnimi izdelki zaščiti. Starši naj bodo pozorni in se naj njihovemu nakupu izognejo, če so v gospodinjstvu mladoletni otroci ali pa izdelke z alkoholom shranjujejo na višje postavljene ali zaprte police, kjer otroci ne bodo mogli dostopati do njih. Svoj del odgovornosti bi morali prevzeti tudi trgovci, ki bi morali biti bolj pozorni na tovrstna živila in jih narediti težje dosegljive otrokom. Nikakor ni sprejemljivo, da so postavljeni na policah v višini otroških oči.

Ali ste vedeli, da tudi nekateri toasti in pripravki iz topljenega sira (fondi) vsebujejo alkohol? Ta živila se toplotno obdelajo, zato v večji meri alkohol izhlapi iz njih. Glede na raziskave sodeč, je alkohol naravno prisoten (sicer v manjših količinah) tudi v sadnih sokovih, pekovskih izdelkih, zrelih bananah in kefirju. Ta je v izdelkih zaradi procesa fermentacije, kjer kot stranski produkt nastaja tudi alkohol.


 

Predstavitev rezultatov:
– ime izdelka
– deklarirana vsebnost alkohola
– vrste alkohola, ki jih vsebuje izdelek
– količina izdelka za eno merico alkohola (pri tistih izdelkih, kjer lahko to preračunamo) 


Vsako pitje alkohola je tvegano! Alkoholne pijače pa so tudi kalorične bombe. S pomočjo aplikacije VešKajJeš lahko preverite njihovo kalorično vrednost.


 


Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) je alkohol tretji najpomembnejši dejavnik tveganja za obolevnost in prezgodnjo smrt, takoj za kajenjem in povišanim krvnim tlakom. Po podatkih SZO pa zaradi vzrokov, povezanih z alkoholom, na leto po svetu umre 320.000 mladih med 15. in 29. letom. Problematika umrljivosti zaradi škodljive rabe alkohola pa je dejansko še bolj obsežna, saj v statistiko niso vključeni vsi tisti primeri, kjer je alkohol le eden od dejavnikov tveganja za bolezen ali vzrok smrti (rakava obolenja, prometne nezgode ipd.).


 

Zakonodaja je, a potrebuje nadgradnjo in učinkovit nadzor nad izvajanjem

V Sloveniji je v veljavi Zakon o omejevanju porabe alkohola (ZOPA). Zakon v osnovi ni slab, problem pa je spoštovanje in nadzor nad izvajanjem, kar bi se na eni strani lahko izboljšalo z dodelitvijo večje pristojnosti Tržnemu inšpektoratu Republike Slovenije, na drugi strani pa z nadaljevanjem osveščanja trgovskih verig in trgovcev o pomenu upoštevanja Zakona o omejevanju porabe alkohola. Poudariti je potrebno tudi nujnost enotne oglaševalske zakonodaje v Sloveniji, ki bi natančno opredeljevala tudi komuniciranje podjetij na družbenih omrežjih in v podobnih digitalnih medijih.

Učinkovita alkoholna politika, ki jo izpostavlja tudi Svetovna zdravstvena organizacija, med tri najpomembnejše ukrepe postavlja dvig cen alkohola, prepoved različnih marketinških aktivnosti alkoholne industrije in zmanjšanje njegove dostopnosti. Drugi predlagani ukrepi so še zgodnje prepoznavanje in obravnavanje tveganih pivcev, zdravljenje duševnih in vedenjskih motenj ter drugih bolezni in stanj zaradi pitja alkohola, preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola in povečevanje odgovornosti strežnega osebja.

Ker veliko trgovin pri izvajanju ZOPA ni doslednih, mladoletni še vedno z lahkoto dostopajo do alkoholnih pijač. Zato med celovite ukrepe, ki bi jih morali vpeljati tudi v Sloveniji, spada tudi uvedba licenc na vsa prodajna mesta alkohola, višje kazni za kršitelje določil ZOPA, vključno z odvzemom licence za prodajo za nedoločen čas, prepoved oglaševanja, sponzoriranja, doniranja in promocije s strani alkoholnih podjetij ter uvedba višje in namenske trošarine za financiranje zdravstvenega varstva v Sloveniji. Sprejeti bi morali strožje ukrepe alkoholne politike v smeri občutnejšega zvišanja cen alkohola in prepovedi marketinškega komuniciranja (vključno s spletnim oglaševanjem). Prepovedati bi morali sponzoriranje in doniranje športnih in kulturnih organizacij ter prireditev po vzoru tobačne zakonodaje, dosledno izvajati prepoved prodaje alkohola mladoletnim in očitno opitim, prepovedati spletno prodajo in dostavo alkohola na dom (zlasti v času epidemije in podobnih okoliščin) ter v celoti prepovedati vožnjo pod vplivom alkohola (tj. uvesti ničelno toleranco).

Prepričani smo, da bi odpoved licence za prodajo alkoholnih pijač v primeru ugotovljenih kršitev znatno vplivalo na doslednost izvajanja zakona na področju alkohola, saj je kazen za trgovino veliko večja (izpad dobička iz prodaje alkoholnih izdelkov za določen čas) kot zgolj plačilo globe.

Zahtevamo pa tudi omejitev glede prodaje živil z alkoholom:

  • Bolj jasno in vidno označevanje živil z alkoholom: na prvi strani izdelka naj bo jasno označeno, koliko alkohola vsebuje.
  • Poenoteno označevanje živil z alkoholom z alkoholnimi pijačami: dopolnitev ZOPA.
  • Omejitev prodaje le polnoletnim (tako kot za alkoholne pijače).
  • Takšna živila se naj nahajajo na trgovskih policah, ki niso dosegljive otrokom.

PREBERITE TUDI

10.05.2023

Vabilo na Simpozij ob…

Strokovna skupina za tobak, ki jo vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje in v katerem sodelujejo druge NVO, nacionalni inštituti in Ministrstvo za zdravje, vabi

09.05.2023

HOW MUCH WATER SHOULD…

More than half of our body is made up of water! Drinking enough water every day helps to overcome stress, improves brain function and the

20.04.2023

PREVENTIVNI PROGRAMI BREZ IZGOVORA…

Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje preventivnih programov na področju različnih vrst zasvojenosti v Mestni občini Ljubljana za leto 2023.

Vse novice