Alkohol in otroci? Nikakor! Nikoli! – 1. del

Za živila z alkoholom omejitev pri dostopu ni.

Mini test živil z alkoholom
Uživanje alkohola je v Sloveniji velik problem, zaskrbljujoče je to, da je razširjeno tudi med mladimi. Raziskava o razširjenosti alkohola med mladimi iz leta 2018 razkriva, da je glede na raziskave  že skoraj polovica 15-letnikov pila alkohol še pred njihovim 13. letom. Prvi stik z alkoholom pa imajo najpogosteje doma, saj se številni starši ne zavedajo škodljivosti pitja alkohola.

V Sloveniji je močno zakoreninjeno prepričanje, da se bodo mladi naučili bolj kulturnega pitja, če se jim alkohol čim prej doma ponudi v manjših količinah. A raziskave tega ne potrjujejo: pokazale so, da je bolj zdravo za mlado osebo, da starši omejijo pitje do polnoletnosti, da so zgled in so na voljo za pogovor. Pomembno vlogo pri zmotni percepciji staršev ima zagotovo alkoholna industrija, ki se vseskozi sistematično prizadeva za ohranjanje mitov o alkoholu, njegovi škodi in lastnostih. Takšni miti se širijo tudi v slovenski družbi, npr. da en kozarec rdečega vina na dan prispeva k zdravju, ali da je otroke potrebno naučiti odgovornega pitja, s tem da jim ponujamo alkohol že v mladih letih.

Za živila z alkoholom omejitev pri dostopu NI
Živila z alkoholom so na prvi pogled pogosto povsem običajna živila, ki bi jih lahko marsikdo nevede ponudil tudi otrokom, pa čeprav vsebujejo alkohol, ki lahko nanje delujejo škodljivo. Za povrh so takšna živila, pogosto gre za sladice, otrokom zelo lahko dosegljiva, saj so večinoma postavljena na nižjih trgovskih policah, ob nakupu pa prodajalcem ni treba preverjati, ali je kupec star nad 18 let, kot to velja za alkoholne pijače. A spoštovanje zakonodaje ni dosledno. V letih 2018 in 2019 je bila izvedena obsežna raziskavo skritega nakupovanja tobačnih in alkoholnih izdelkov s strani mladoletnih oseb v Sloveniji. Raziskava, ki je zaobjela okrog 100 lokacij šestih največjih trgovinskih verig v šestih regijah v Sloveniji (skupno 440 poskusov nakupa tobačnih in alkoholnih izdelkov), od tega 98 nakupov alkoholnih pijač, je pokazala, da so mladi kar 88,8 % odstotkih lahko opravili nakup izbrane alkoholne pijače.
Z mladinsko organizacijo No Excuse, ki preventivno deluje tudi na področju alkohola, smo v okviru raziskave, ki je del programa »Brez izgovora 2020 – 2022«, ki ga sofinancira Ministrstva za zdravje, pod drobnogled vzeli živila, ki vsebujejo alkohol. Naš cilj je bilo preveriti, koliko alkohola v resnici vsebujejo, ali so primerno označeni  in tudi ali se otrok lahko tudi na ta način opije.

Označevanje ponekod šepa
V večjih ljubljanskih trgovinah E.Leclerc, Eurospin, Hofer, Mercator, Müller in Spar, smo kupili 28 živil, ki so potrošnikom na voljo na slovenskih policah v predpakirani obliki in vsebujejo več kot 0,5 odstotka alkohola – glede na navedbe na embalaži oz. imajo naveden alkohol med sestavinami . Na embalaži takšnih živil mora biti v skladu z Zakonom o omejevanju  porabe alkohola jasno in čitljivo označena vsebnost alkohola, skupaj z opozorilom, da živilo ni primerno za otroke. Vsebnost alkohola je bila le pri enem (sladoled La Popsi) izmed 28 izdelkov izpisana na sprednji strani embalaže, največkrat smo jo našli  na koncu seznama sestavin, pri nekaterih tudi nad oz. pod hranilno tabelo. Pri dveh izdelkih (Mia Bella – Kirsch pralinen in Goldkenn – Jack Daniels čokolada) opozorila, da živilo ni primerno za otroke, sploh ni bilo, kljub temu, da imata deklarirane znatne količine alkohola. Čokolada Jack Daniels pa ima na deklaraciji pomanjkljiv zapis: »Prepovedana je uporaba alkoholnih izdelkov za osebe mlajše od 18 let.«, ki ni v skladu z zakonom, saj ni nikjer dobesedno zapisano, da živilo ni primerno za otroke.
Na izdelkih Mlečna čokolada konjak iz slovenske čokoladnice Dolce Amore in čokoladni bonboni polnjeni z aromo viskija znamke Mieszko pralines je prav tako deklaracija pomanjkljiva, saj na njej manjka podatek o vsebnosti alkohola. Vse omenjene neskladnosti smo prijavili pristojnim inštitucijam.

Pri dveh izdelkih (Mieszko praline in Mieszko čokolada) je bilo poleg opozorila, zapisano tudi, da ni primerno za nosečnice, kar se nam pri takšnih živilih zdi smiselno. Za nosečnice velja priporočilo, da se izogibajo alkoholu, saj vsaka alkoholna pijača, v vsaki količini in v vsakem obdobju nosečnosti predstavlja zdravstveno tveganje za zarodek ali še nerojenega otroka.
 


Masni in volumski delež alkohola

Na skoraj vseh izdelkih je alkohol označen v masnem deležu, ki nam pove, koliko gramov alkohola je v 100 gramih živila. Na treh izdelkih je alkohol označen v volumskem deležu, kar pove, koliko alkohola (etanola) vsebuje določen volumen (alkoholne pijače). Vse tri vrste označevanja alkohola so ustrezne, saj zakon o omejevanju porabe alkohola ne določa natančno, kako mora biti vsebnost alkohola označena. Se pa po našem mnenju zdi, da je potrošniku najbolj razumljivo, če je vsebnost alkohola označena v g/100 g. 


 

Vsebnost alkohola v živilih
S testom v akreditiranem laboratoriju smo preverili, kakšne so dejanske vrednosti alkohola v izdelkih, ki smo jih kupili. Izkazalo se je, da je v vseh izdelkih vsebnost alkohola skladna z deklariranimi vrednostmi alkohola.

Živila z največjo deklarirano vrednostjo alkohola so Ferrero (Mon Cheri, Čokoladni praline, polnjen s celo češnjo v likerju) z 8 volumski odstotki alkohola, Berryshka (Čokoladne kroglice z borovničevim likerjem) s  6,5 g/100 g alkohola ter Mia Bella (Temni čokoladni bomboni 57% so bili napolnjeni 30% z višnjami in alkoholom ) s 6 volumski odstotki alkohola.


Otrok se lahko opije tudi z uživanjem pralinejev z alkoholom!
Vnos alkohola v telo merimo s standardno enoto ali merico alkoholne pijače, ki vsebuje 10 gramov čistega alkohola (etanola). Različne alkoholne pijače imajo različno vsebnost alkohola glede na količino.


 

To merico smo primerjali tudi z izbranimi izdelki, ki vsebujejo alkohol. Eno merico alkohola zaužijemo z zaužitjem 154 gramov čokoladnih kroglic z borovničevim likerjem (Berryshka), kar je z skoraj ena cela škatla čokoladnih kroglic, oziroma s 192 gramov pralinejev, polnjenih z višnjo in višnjevim likerjem  znamke Choceur, kar je nekaj več kot polovica škatlice pralinejev. Seveda je jasno, da bomo hkrati zaužili tudi znatne količine sladkorja (tudi več kot 100 gramov), a to je nekako pričakovano, saj gre vendarle za sladico.

Kaj to pomeni, če takšne sladice zaužije otrok ali najstnik? Za primer smo vzeli 10 (32 kg) in 15 letnico (52 kg). Najstnica bo imela ob zaužitju ene merice alkohola v krvi 0,4 promila, deklica pa kar 0,7 promila. Za primerjavo, odrasla ženska bo imela po 1 merici alkohola 0,3 promila alkohola v krvi.

Ne pozabite. Neželeni učinki pitja alkohola pri odraslih se kažejo že pri 0,5 promila alkohola v krvi (evforija). Otroci in mladostniki so zaradi manjše telesne mase še toliko bolj dovzetni za negativne učinke alkohola, saj pri njih ista količina zaužitega alkohola pomeni višjo raven alkohola v krvi kot pri odraslemu. Poleg evforije lahko občutijo tudi glavobol, slabost, bruhanje, tresenje, če je vrednost alkohola v krvi nad 1 promilom se že naštetim simptomom pridruži še motnje pri hoji. Poleg tega, da povečuje tveganje za kratkoročne in dolgoročne zdravstvene težave, lahko pitje alkohola vpliva tudi na sprejemanje nevarnih odločitev, povezanih predvsem s pretiranim pogumom, ki nemalokrat vodi v poškodbe ali celo invalidnost, spolnimi odnosi brez ali s pomanjkljivo zaščito ter večje število spolnih partnerjev, s samopoškodbenim vedenjem, samomorilnimi mislimi (23-krat večja verjetnost kot pri mladih, ki alkohola ne pijejo) ali poskusi samomora, z vožnjo pod vplivom alkohola, v nekaterih primerih pa tudi s smrtjo. Umrljivost pri mladostnikih zaradi poškodb in nesreč, ki nastanejo pod vplivom alkohola, je bistveno višja kot pri tistih mladostnikih, ki pred poškodbami ali nesrečami niso pili alkohola.

NAPREJ NA DRUGI DEL ČLANKA.

PREBERITE TUDI

04.11.2022

Transparency International Slovenia ob…

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) ob zaključku projekta Brez izgovora, ki je potekal pod okriljem mladinske zveze Brez izgovora, in v okviru katerega smo v TI

13.10.2022

Our ESC experience in…

Nice to meet you, No Excuse! So here we are. In the cozy office in the center of charming Ljubljana. Hard to believe it’s been

07.10.2022

SustainMobility adventure

Erasmus+ projects are full of experiences. Read Ceyda’s views on one of the youth exchanges which happened in Alanya, Turkey.   This summer I had

Vse novice