ZMAGA za zdrav razum in javno zdravje – izjava ob sprejetju tobačnega zakona

“Pravkar na Vladi sprejet nov tobačni zakon ocenjujemo kot enega najbolj naprednih zakonov na tem področju v svetu. Izredno smo veseli, da je med političnim strankami zavladal razum in so se odmaknili od škodljivih nasvetov lobistov tobačne industrije, preoblečene v strokovnjake za intelektualno lastnino, državno varnost in obvladovanje črne trgovine. Uvedba ukrepa enotne embalaže tobačnih izdelkov nas postavlja ob bok svetovnim velesilam kot so Avstralija, Velika Britanija in Francija, ki so ta ukrep že sprejele in ga tudi zelo uspešno izvajajo.

Žalosti nas, da Vlada ni sprejela t.i. "tobačnega centa", ki bi bil namenjen preventivi in razvoju zdravstva v Sloveniji ter prepovedi kajenja v avtomobilih v spremstvu mladoletne osebe, vendar smo pozitivni in verjamemo, da bomo lahko ti dve zadevi uredili drugače, preko drugih zakonov, kot sta Zakon o trošarinah in Zakon o varnosti v cestnem prometu. Nadejamo se, da bo slovenski Parlament v prihodnjih mesecih zgolj še potrdil voljo ljudstva, ki vse trenutne ukrepe podpira z veliko večino.

Danes je velik dan za tobačno kontrolo v Sloveniji in po vsej verjetnosti tudi začetek konca epidemije kajenja v Sloveniji, ki je v zadnjem stoletju pri nas terjala stotisoče življenj!” je povedal Jan Peloza, ustanovitelj Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija.

PREBERITE TUDI

17.05.2022

RAZPIS ZA VZGOJITELJE IN…

Živjo! Poletje že trka na vrata in bližajo se tudi tabori za otroke in mladostnike v izvedbi Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija v Zgornjih Desklah.

09.05.2022

Odprte so prijave za…

Ljubljana, 5. maj 2022 – Social Impact Award je mednarodni projekt, ki letos v 18 državah nudi podporo nadobudnim mladim, ki želijo s svojo inovativno

11.04.2022

Pusti odtis: Daruj kri!

V Sloveniji vsako leto daruje kri okoli 100.000 ljudi, kar pomeni, da pokrivamo vse potrebe zdravstva, ki jih le-ta ima s transfuzijo krvi. Vsaj enkrat

Vse novice