ZMAGA za zdrav razum in javno zdravje – izjava ob sprejetju tobačnega zakona

“Pravkar na Vladi sprejet nov tobačni zakon ocenjujemo kot enega najbolj naprednih zakonov na tem področju v svetu. Izredno smo veseli, da je med političnim strankami zavladal razum in so se odmaknili od škodljivih nasvetov lobistov tobačne industrije, preoblečene v strokovnjake za intelektualno lastnino, državno varnost in obvladovanje črne trgovine. Uvedba ukrepa enotne embalaže tobačnih izdelkov nas postavlja ob bok svetovnim velesilam kot so Avstralija, Velika Britanija in Francija, ki so ta ukrep že sprejele in ga tudi zelo uspešno izvajajo.

Žalosti nas, da Vlada ni sprejela t.i. "tobačnega centa", ki bi bil namenjen preventivi in razvoju zdravstva v Sloveniji ter prepovedi kajenja v avtomobilih v spremstvu mladoletne osebe, vendar smo pozitivni in verjamemo, da bomo lahko ti dve zadevi uredili drugače, preko drugih zakonov, kot sta Zakon o trošarinah in Zakon o varnosti v cestnem prometu. Nadejamo se, da bo slovenski Parlament v prihodnjih mesecih zgolj še potrdil voljo ljudstva, ki vse trenutne ukrepe podpira z veliko večino.

Danes je velik dan za tobačno kontrolo v Sloveniji in po vsej verjetnosti tudi začetek konca epidemije kajenja v Sloveniji, ki je v zadnjem stoletju pri nas terjala stotisoče življenj!” je povedal Jan Peloza, ustanovitelj Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija.

PREBERITE TUDI

03.06.2021

“Odločeni! Opuščamo kajenje”

  Ljubljana, 28. maj 2021 Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen opuščanju kajenja in poteka pod geslom »Odločeni!

22.04.2021

Simpozij: ”Odločeni! Opuščamo kajenje”

Ob Svetovnem dnevu brez tobaka bo v petek, 28. 5. 2021, potekal simpozij z naslovom “Odločeni! Opuščamo kajenje”, na katerem sodeluje tudi Zveza Brez izgovora

12.04.2021

Evropska spletna raziskava o…

Nacionalni inštitut za javno zdravje se je pridružil mednarodni raziskavi o uporabi drog, ki jo koordinira Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami

Vse novice