Za bolj zdrave izbire v avtomatih s hrano in pijačo

Zdrava in uravnotežena prehrana v vseh življenjskih obdobjih pozitivno vpliva na ohranjanje in krepitev zdravja, še posebej na uspešnost, zadovoljstvo ter na delovno zmožnost. Vse to pa so vidiki, ki pomembno vplivajo tudi na uspešnost študentov pri študiju. Ker so študentje pogosto v stiski s časom, je avtomat priročna, a ne vedno zdrava in cenovno ugodna izbira.

V okviru projekta `Študent, veš kaj ješ´, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, smo v sodelovanju z  Zvezo potrošnikov Slovenije naredili raziskavo o vsebini v avtomatih na slovenskih fakultetatah. Ugotovili smo, da v njih prevladujejo predvsem pijače (njihov delež v avtomatih predstavlja 52,8 %), ki vsebujejo preveč sladkorja in so v prodaji v prevelikih porcijah, in sicer 0,5 l. Sledijo sladki prigrizki, med katerimi prevladujejo čokoladne ploščice s kremnimi nadevi (ponovno sladkor in maščoba). Prisotni so tudi sendviči, vendar smo ugotovili, da je njihova kakovost zelo nizka – s povprečnim sendvičem študentje zaužijejo kar 60 % še varnega vnosa maščobe in kar 80 % še varnega vnosa soli. Več o ugotovitvah pregleda najdete na http://veskajjes.si/.

Odgovornost za zdravje ni samo odgovornost vsakega posameznika, ampak predvsem celotne družbe. To sicer pomeni nekaj finančnih stroškov, vendar so posledice pozitivne – ekonomsko uspešnejša družba, večja kvaliteto življenja posameznikov in več zadovoljstva tam, kjer se ljudje šolajo in delajo. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so izpostavili, da "Vzporednice lahko potegnemo z izbiro živil v avtomatih. Zdrava izbira ni samoumevna, a pestra in privlačna ponudba ima pri tem pomembno vlogo, saj številni ne poznajo sestave živil in pijač in se prehranjujejo po vzorcu, ki ga prinesejo od doma oz. si kupijo tisto kar jim ponudimo." Zato smo na fakultete naslovili pobudo, naj od ponudnikov avtomatov zahtevajo postopno spremembo ponudbe. Na ta način želimo študente motivirati in spodbujati k zdravemu načinu življenja, s čimer bomo posredno vplivali na njihovo bolj zdravo nadaljnje življenje in prihodnje generacije. 9 fakultet je že sporočilo, da bodo ukrepali, upamo pa, da se bo na pobudo odzvalo še več fakultet.

Tudi Prehranske smernice 2012 – 2022 poudarjajo pomen zdrave in uravnotežene prehrane. Zato je prav, da študentom omogočimo zdrave prehranske izbire v okolju, kjer preživijo velik del svojega dneva. Prepričani smo, da bi študentje pogosteje izbirali zdrave alternative, če bodo te na voljo. Več o konkretnih predlogih ZPS najdete na spletni strani projekta Veš kaj ješ, v okviru katerih med drugim predlagajo tudi uvedbo pitnikov, ki bi študentom omogočali neomejen dostop do pitne vode. Pod zavihkom Mladi so zbrani tudi koristni nasveti glede zdrave prehrane, ki so nastali v okviru projekta. 

PREBERITE TUDI

17.05.2022

RAZPIS ZA VZGOJITELJE IN…

Živjo! Poletje že trka na vrata in bližajo se tudi tabori za otroke in mladostnike v izvedbi Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija v Zgornjih Desklah.

09.05.2022

Odprte so prijave za…

Ljubljana, 5. maj 2022 – Social Impact Award je mednarodni projekt, ki letos v 18 državah nudi podporo nadobudnim mladim, ki želijo s svojo inovativno

11.04.2022

Pusti odtis: Daruj kri!

V Sloveniji vsako leto daruje kri okoli 100.000 ljudi, kar pomeni, da pokrivamo vse potrebe zdravstva, ki jih le-ta ima s transfuzijo krvi. Vsaj enkrat

Vse novice