V Brez izgovora Slovenija nagrajeni za najboljši evropski mladinski projekt

V Bruslju se od 4. do 10.maja odvija Evropski teden mladih 2015 (Youth week 2015), ki sta se ga udeležila tudi predstavnika mladinske zveze Brez izgovora Slovenija in Evropske mladinske zveze za alkoholno politiko (APYN), Jan Peloza in Daša Kokole, ter sprejela nagrado za najboljši evropski mladinski projekt v kategoriji srečanj mladih z odločevalci in oblikovalci politik.

Evropska komisija skozi program Mladi v akciji in Erasmus+ nagrajuje izjemno delo mladinskih organizacij na področju opolnomočenja mladih za mladinsko delo. Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo je zato nominiral kar 150 projektov, ki po njihovih kriterijih dosegajo lastnosti dobrih praks, medtem ko se jih je v ožji izbor uvrstilo 35, med njimi tudi Evropska mladinska konferenca o alkoholni politiki (EAPYC), ki sta jo organizirali Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija in APYN.
 

Vir: Brez izgovora Slovenija
 
Organizaciji sta nagrado prejeli iz rok komisarja za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tiborja Navracsicsa in latvijske ministrice za izobraževanje in znanost Marite Seile, ki trenutno predseduje Svetu Evropske unije. Ob tej priložnosti je Jan Peloza, predsednik Brez izgovora povedal: »To je za nas neverjetna čast, saj take nagrade ne pridejo tako pogosto v našo državo. Mladinsko delo v Sloveniji je cenjeno širom Evrope, na kar kažeta zadnja dva predsednika Evropskega mladinskega foruma, ki sta bila oba Slovenca. Na žalost pa smo tudi med prvimi v Evropski uniji po količini popitega alkohola na prebivalca, zato smo se leta 2012 tudi odločili organizirati ta dogodek pri nas.«

Novembra 2012 se je namreč na Bledu zbralo okrog 100 mladih, odločevalcev in strokovnjakov na področju javnega zdravja, ki so iskali rešitve za preprečevanje in zmanjševanje škode zaradi alkohola v Evropi. Na konferenci se je med drugim porodila ideja o danes že dobro uveljavljenem vseevropskem projektu Let it hAPYN, Evropska mladinska zveza za alkoholno politiko pa je pridobila na veljavi in danes šteje 26 organizacij članic iz 21 evropskih držav.

Po uspehu prve konference, ki sta jo organizirala Brez izgovora in APYN, je projekt že prerasel svoje prvotne okvire. Druga konferenca je potekala leta 2014 v Turčiji in povezala kar 150 mladih in strokovnjakov iz celotne Evrope. »Ponosni smo, da je projekt opazila tudi širša javnost, kar nam daje še dodaten zagon za mednarodno delovanje na področju alkoholne politike« zaključuje Rok Primožič, generalni sekretar Evropske mladinske zveze za alkoholno politiko.

 

Slovenia with the project "European Alcohol Policy Youth Conference" received an award for outstanding project in the #youthweek awards ceremony yesterday. Watch the video!

Posted by European Youth on Thursday, May 7, 2015

Zanimive povezave:

PREBERITE TUDI

17.05.2022

RAZPIS ZA VZGOJITELJE IN…

Živjo! Poletje že trka na vrata in bližajo se tudi tabori za otroke in mladostnike v izvedbi Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija v Zgornjih Desklah.

09.05.2022

Odprte so prijave za…

Ljubljana, 5. maj 2022 – Social Impact Award je mednarodni projekt, ki letos v 18 državah nudi podporo nadobudnim mladim, ki želijo s svojo inovativno

11.04.2022

Pusti odtis: Daruj kri!

V Sloveniji vsako leto daruje kri okoli 100.000 ljudi, kar pomeni, da pokrivamo vse potrebe zdravstva, ki jih le-ta ima s transfuzijo krvi. Vsaj enkrat

Vse novice