Tudi Evropski parlament proti sodelovanju EU s tobačno industrijo

Včeraj je Evropski parlament (v nadaljevanju Parlament) sprejel resolucijo, v kateri jasno nasprotuje podaljšanju sporazuma s tobačnim velikanom Philip Morris International (PMI), ki naj bi prenehal veljati julija 2016 in o katerem smo pred tedni že opozarjali v nevladnih in drugih javno-zdravstvenih organizacijah, med drugim tudi v Brez izgovora Slovenija.

Resolucija je bila krepko podprta s kar 414 glasovi za, 214 jih je glasovalo proti in 66 jih je bilo vzdržanih. Odstavek, ki izrecno nagovarja Evropsko komisijo (v nadaljevanju Komisijo), naj prekine vsa nadaljna dogovarjanja s tobačno industrijo, pa je prejel še večjo podporo – 432 glasov za.

Resolucija s strani Parlamenta je prišla ob pravem času, saj Komisija svojo odločitev o nadaljevanju oz. prenehanju dogovora s PMI trenutno še preučuje, svoj odgovor pa bo podala, kot navaja, v kratkem.

Brez izgovora Slovenija skupaj s partnersko organizacijo Smoke Free Partnership (SFP) in več kot tridesetimi ostalimi organizacijami na področju javnega zdravja v Evropi, pozivamo Evropsko komisijo, naj spoštuje močno politično sporočilo, ki ga je s tem sklepom poslal Evropski parlament. Komisijo pozivamo, da se osredotoči na ustreznejša orodja za boj proti nezakoniti trgovini s tobakom, kot ju predlagata Okvirna konvencija o tobačni kontroli (FCTC) in Protokol za odpravo nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki. Vsak nadaljnji premik k obnovitvi sporazumov s tobačno industrijo bo škodil globalnemu ugledu Evropske unije (EU), ki bi morala biti zgled državam v boju proti nezakoniti trgovini s tobakom.

Florence Berteletti, direktorica SFP je dejala: »Evropski parlament je bil jasen: javno zdravje prebivalcev EU ne sme biti stvar pogajanj, še posebej pa ne s tobačno industrijo. Upamo, da bo Komisija upoštevala odločitev Parlamenta in izrekla jasen NE vsakršnim  nadaljnim dogovorom. Za boj proti nezakoniti trgovini imamo na voljo boljše ukrepe in orodja, kot so npr. Evropska direktiva o tobačnih izdelkih, Okvirna konvencija o tobačni kontroli in Protokol za odpravo nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki. Namesto da poskušamo tobačno industrijo oslabiti z novimi dogovori, moramo skrbeti za implementacijo že obstoječih ukrepov.«
Jan Peloza, strokovni sodelavec pri Brez izgovora Slovenija je povedal: »Tako kot smo v naši organizaciji že večkrat opozarjali, vsi podatki, ki kažejo na porast črne trgovine zaradi uvajanja učinkovitih ukrepov za zmanjšanje porabe tobaka, slonijo na trhlih temeljih, saj ima na njih neposreden vpliv tobačna industrija. Edini alternativni podatki o črni trgovini obstoječim državnim, so tisti iz vrst tobačnih podjetij, ki jim je bilo po izgubi tožbe proti Evropski komisiji na prelomu tisočletja, ponujena neprecenljiva priložnost biti pomemben deležnik pri spopadanju z le-to«. Po letu 2000, ko sta dve tobačni multinacionalki (PMI in RJ Reynolds) izgubili tožbo proti Komisji zaradi vpletenosti v nelegalno trgovino s tobačnimi izdelki v EU, je namreč dobesedno čez noč padla količina pretihotapljenih tobačnih izdelkov v EU. »Kljub že takratnim nasprotovanjem prvemu dogovoru med PMI in EU s strani nevladnih organizacij in javno-zdravstvenih ustanov, se je pogodba »s hudičem« vseeno sklenila in po nekaj letih dokazala, da je neučinkovita – še več: tobačni industriji je dajala legitimnost in dostop do podatkov o črni trgovini v EU, ki so jih nato spretno manipulirali in jih brez pravega znanstvenega preverjanja lansirali v javnost kot verodostojen podatek. V Brez izgovora Slovenija in povezanih nevladnih organizacijah pozdravljamo sprejeto resolucijo s strani Evropskega parlamenta in pričakujemo, da bosta tako Komisija kot slovenska Vlada, to sporočilo razumeli kot jasen klic proti vmešavanju tobačnih lobijev v reševanje enega največjih javno-zdravstvenih problemov vseh časov« je še zaključil Peloza.

Javno-zdravstvene in nevladne organizacije v Evropi skupaj s SFP trdno ostajamo pri zagovarjanju učinkovitih načinov boja proti nezakoniti trgovini.

***
Kontakt: Jan Peloza, 040 732212

Viri:

PREBERITE TUDI

09.11.2021

Lilia’s adventure in Brežice,…

Hearing a lot about the exquisite beauty of Slovenia made me eager to write it down on my “ Must-Visit “ destinations, until the time

02.11.2021

the BREXPERIENCE

24 September, Friday. Early dawn. Sunrise over the chilly town of Brežice. Half of the Macedonian team, after being left on the highway and walked

21.10.2021

Poziv Vladi RS k…

Dvig cen električne energije in zemeljskega plina na veleprodajnih trgih v EU in napovedane podražitve energije za potrošnike zahtevajo hiter in usklajen odziv. Podpisniki poziva

Vse novice