Šest mrež in preko 150 NVO podprlo predsednika Vlade in

Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, Mreža Preventivna Platforma, Mreža NVO varujejo naše zdravje, Mreža 25×25, Mreža za trajnostni razvoj Plan B in Mladinski svet Slovenije so skupaj s preko 150 nevladnimi organizacijami iz Slovenije danes javno podprle predsednika Vlade RS, dr. Mira Cerarja pri uvedbi "tobačnega sklada" in ga javno zaprosile za srečanje v zvezi s tem.

Šest vsebinskih mrež nevladnih organizacij v Sloveniji je skupaj s 157 podpisi vodij nevladnih organizacij iz mladinskega, javno-zdravstvenega, socialno-varstvenega, okoljevarstvenega in drugih sektorjev, z javnim odprtim pismom podprlo predsednika Vlade RS, dr. Mira Cerarja pri uvedbi »tobačnega sklada« (46. člen Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov – ZOUTPI) oz. namenskemu zbiranju trošarine tobačnih izdelkov za potrebe izvajanja javne službe obveznega zdravstvenega zavarovanja, financiranja programov varovanja in krepitve zdravja ter spodbujanja zdravega načina življenja.
 

"Ravno investicija v promocijo zdravja in kvalitetno preventivo nas, vodje večine nevladnih organizacij, ki neposredno ali posredno delujemo na področju zdravja v Sloveniji, navdaja z optimizmom, da bomo lahko z ustrezno fiskalno politiko na dolgi rok obrnili trend izgubljanja sredstev zaradi tobaka v dejanski prihodek za slovenski državni proračun" je poudaril Jan Peloza, strokovni sodelavec Brez izgovora Slovenija in vodja te pobude.

Podatek Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter Evropske komisije iz leta 2007 je namreč zelo zgovoren – kar 97 odstotkov vseh zdravstvenih odhodkov v Evropi gre za zdravljenje in le 3 odstotki za preventivo na področju preprečevanja različnih oblik tveganega vedenja. Upamo, da bomo ta trend z uvedbo »tobačnega sklada« obrnili v prid preventivi.

V priloženem pismu nevladniki poudarjajo, da so številne raziskave po svetu pokazale, da:

  • vlaganje v kvalitetno preventivo zmanjša stroške zdravljenja kroničnih nenalezljivih bolezni oz. bolezni, povezanih z nezdravim življenjskim slogom (vir);
  • dvig cene tobačnih izdelkov za 10 odstotkov v razvitih državah zmanjša njihovo porabo za 4 odstotke (vir);
  • izvajanje kvalitetne preventive lahko časovno zamakne začetek rabe različnih drog med mladimi (vir);
  • redni dvig cen tobačnih izdelkov nad inflacijo pomaga pri zmanjšanju deleža kadilcev (vir);
  • tobačna industrija vlaga milijone evrov za namene prepričevanja odločevalcev (lobiranja) proti uvedbi učinkovitih ukrepov tobačne politike, med katere spada tudi »tobačni sklad« in dvig cene tobačnih izdelkov (vir1, vir2, vir3, vir4, vir5);
  • se ob celostnem dvigovanju cen tobačnih izdelkov črna trgovina s tobačnimi izdelki ne poveča, kvečjemu zmanjša, kar kažejo podatki iz Velike Britanije (vir).
V omenjenem pismu, predstavniki vsebinskih mrež med drugim tudi naprošajo Predsednika Vlade RS za srečanje, kjer bi lahko s pomočjo predstavnikov nevladnih organizacij in strokovnjakov iz tujine, njihov predlog še dodatno argumentirali.

Ta ukrep bi v nevladni sektor prinesel zelo pomembna razvojna sredstva, hkrati pa bi s celostnim dvigom cen dosegli tudi zmanjšanje deleža kadilcev in uspešneje preprečevali začetek kajenja med otroki in mladimi v Sloveniji. Podoben ukrep uvedbe »tobačnega sklada« izvajajo že nekatere druge evropske (Avstrija, Poljska, Romunija in Islandija) in druge države ter nekatere kanadske in avstralske zvezne države.

Za konec pa Peloza še doda, da je "srečanje s predsednikom Vlade RS v času pred vložitvijo ZOUTPI v parlamentarno proceduro in umestitvijo na dnevni red Vlade RS ključnega pomena, saj se zavedamo, da dobiva dr. Cerar s strani svoje ministrske ekipe mešana sporočila o ustreznosti takšnega ukrepa. To velja predvsem za Ministrstvo za finance, ki tako kot v številnih primerih ministrstev iz tujine, ne vidi dodane vrednosti takega ukrepa za javno zdravje na dolgi rok, zato bi bili veseli, če bi se srečanja udeležil tudi minister za finance, dr. Dušan Mramor". 
 

Pismo podpore je dosegljivo tukaj.

Kontakt: 

Vika Krajšek
vika.krajsek@noexcuse.si
040 573535

PREBERITE TUDI

17.05.2022

RAZPIS ZA VZGOJITELJE IN…

Živjo! Poletje že trka na vrata in bližajo se tudi tabori za otroke in mladostnike v izvedbi Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija v Zgornjih Desklah.

09.05.2022

Odprte so prijave za…

Ljubljana, 5. maj 2022 – Social Impact Award je mednarodni projekt, ki letos v 18 državah nudi podporo nadobudnim mladim, ki želijo s svojo inovativno

11.04.2022

Pusti odtis: Daruj kri!

V Sloveniji vsako leto daruje kri okoli 100.000 ljudi, kar pomeni, da pokrivamo vse potrebe zdravstva, ki jih le-ta ima s transfuzijo krvi. Vsaj enkrat

Vse novice