Seminar “Zdravje mladih v akciji” uspešno zaključen v Ljubljani

Med 5. in 11. januarjem je Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija v Ljubljani za en teden povezala 26 mladih iz Estonije, Madžarske, Italije, Slovaške, Slovenije in Turčije. Tema, ki so jo udeleženci obravnavali, je bila “Zdrav način življenja v mladinskih organizacijah.” Mladi so, v okviru seminarja skozi delavnice, predavanja, skupinsko delo in diskusije, iskali načine za dviganje ozaveščenosti in pomembnosti celovitega pristopa k čim bolj zdravemu načinu življenja.

Cilj dogodka je bil povezati mlade iz različnih mladinskih organizacij in evropskih držav za učenje o zdravem življenjskem slogu skozi delavnice in skupinsko delo. Projekt je podprla Evropska komisija. Potekal je v Hotelu Park, blizu strogega centra Ljubljane.

Uvod v seminar so popestrile igre, ki prebijejo led, da so se udeleženci med seboj bolje spoznali. Kasneje so potekale različne planirane dejavnosti na primer debate na temo alkoholnih politik, delavnice o hrani in trajnostnih vprašanjih, predstavitve mitov o prehrani in delavnica kuhanja, kjer so udeleženci lahko pokazali svoje vrhunske kuharske sposobnosti, na čim bolj zdrav način.

»Seminar je bil več kot popoln! Ljudje so bili čudoviti, nastanitev in hrana sta bili odlični. Res sem vesela, da sem se odločila, da se ga udeležim.« – Regina

Udeleženci so bili zainteresirani za »okušanje« drugih kultur, zato smo dodatno organizirali tudi večer izmenjave kulturnih praks. Vsak udeleženec je prinesel tradicionalno hrano, iz države iz katere prihaja in, če je želel, tudi promocijski video. Večer je bil zelo zanimiv in informativen za vse udeležence.

»Dobila sem nove informacije o stvareh o katerih nisem nikoli razmišljala! Srečna sem, da sem spoznala toliko novih ljudi! Hvala vam za to!« -Darjia

V naslednjih dneh so imeli udeleženci priložnost raziskati Slovenijo. Odpravili so se na izlet, ki se je končal s pico. Po tem je bil nujno potreben dan intenzivne telovadbe. Delavnica o fizični aktivnosti je bila dobra lekcija za vse udeležence, ki so se naučili, zakaj je potrebno, da si skozi dnevne dejavnosti vzamemo tudi kratke premore.

»Seminar je bil organiziran popolno. Bila sem navdušena koliko truda so Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija in hotelsko osebje vložili!« -Tatiana

Sledile so delavnice na temo tobaka in duševnega zdravja. Kasneje so udeleženci lahko pokazali, kaj so se naučili, na ustvarjalne načine. Njihov končni izdelek so bile čudovite ideje za kampanje in napotki za mladinske organizacije za izboljšanje zdravja njihovih članov.

»Spoznala sem nekaj čudovit ljudi, ki so me navdušili, da bom svoje življenje nadaljevala kot aktivistka!« -Zanet

Veseli smo bili, da smo lahko sodelovali z vsemi zanimivimi udeleženci na seminarju, ki so prispevali različne ideje in prihajali z različnih okolij. Cilj je, da bi vse, kar smo se naučili, aplicirali na učinkovit način in da bi v prihodnosti imeli dober vpliv na domače organizacije, lokalne skupnosti in naša osebna življenja. Zahvalili bi se vsem udeležencem in organizatorjem za ta posebni teden.

PREBERITE TUDI

17.05.2022

RAZPIS ZA VZGOJITELJE IN…

Živjo! Poletje že trka na vrata in bližajo se tudi tabori za otroke in mladostnike v izvedbi Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija v Zgornjih Desklah.

09.05.2022

Odprte so prijave za…

Ljubljana, 5. maj 2022 – Social Impact Award je mednarodni projekt, ki letos v 18 državah nudi podporo nadobudnim mladim, ki želijo s svojo inovativno

11.04.2022

Pusti odtis: Daruj kri!

V Sloveniji vsako leto daruje kri okoli 100.000 ljudi, kar pomeni, da pokrivamo vse potrebe zdravstva, ki jih le-ta ima s transfuzijo krvi. Vsaj enkrat

Vse novice