Se vidimo na protestu?

Po tem, ko je lani še 15-letna Švedinja Greta Thunberg petek za petkom izostajala od pouka ter tiho protestirala pred švedskim parlamentom, se je po svetu sprožil plaz mladinskih protestov, katerih namen je spremeniti podnebno politiko in nam omogočiti (zdravo) prihodnost. Če se bo globalna povprečna temperatura zvišala za več kot 1,5 °C, bodo posledice nepopravljive (IPCC). Tako so zahteve mladih jasne: celostno je treba omogočiti prehod iz fosilnih goriv na čisto energijo. Pomagati je treba tistim, ki so že utrpeli posledice ekstremnih vremenskih dogodkov, ki so se zvrstili kot posledice podnebnih sprememb, hkrati pa vsem, še posebej bolj ranljivim ter izpostavljenim skupinam, zagotoviti zdravo okolje. Kot pravi Greta, ni več časa za pogovore, temveč je podnebno krizo potrebno nagovoriti kot krizo – zagnati paniko in reagirati. Takoj.

Po svetu se vsak petek vrstijo mladinski protesti, aktivirali pa smo se tudi slovenski mladi. Očitno je, da je interes mladih za spremembe na tem področju velik, saj je bila že udeležba na prvem vsebinskem srečanju precej nad pričakovanji, miselnost in želja po sodelovanju pa se med mladimi hitro širi.

Tako se bomo pridružili svetovni pobudi Global Climate Strike For Future. V petek, 15. marca, bomo mladi zavzeli ulice naše prestolnice in pokazali, da nam ni vseeno!

Urška Erklavec, predsednica Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija pravi, da na področju podnebnih politik postaja jasno, da moramo zahtevati od politikov bolj ambiciozne cilje, da preprečimo vedno bolj črne scenarije v katere vodijo podnebne spremembe. "Cilj stavke je podati močno sporočilo odločevalcem, kot tudi mobilizirati še več mladih, ki se pomembnosti podnebnih sprememb še ne zavedajo", je še dodala predsednica.

Viliana Vaklinova, aktivistka Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, je izpostavila, da je izredno pomembno, da mladi postanejo bolj aktivni na področju trajnostnega razvoja oziroma pri podnebnih spremembah in da se udeležijo stavke, ki bo 15. marca. Na vprašanje zakaj niso mladi začeli stavkati že prej, aktivistka odgovarja: "ker smo upali, da bodo politiki iz celega sveta ta problem že začeli reševati, ampak nihče ne dela nič. Zato se moramo mladi organizirati in pritiskati na vlado, ker potem bomo mi živeli z njihovimi napakami in se bomo spraševali, zakaj noben ni nič naredil!"

Kdor je zainteresiran za aktivno sodelovanje pri pripravi na protest lahko dobi več informacij kako se aktivno vključiti na Facebook skupini  Mladi za podnebno pravičnost.

PREBERITE TUDI

04.11.2022

Transparency International Slovenia ob…

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) ob zaključku projekta Brez izgovora, ki je potekal pod okriljem mladinske zveze Brez izgovora, in v okviru katerega smo v TI

13.10.2022

Our ESC experience in…

Nice to meet you, No Excuse! So here we are. In the cozy office in the center of charming Ljubljana. Hard to believe it’s been

07.10.2022

SustainMobility adventure

Erasmus+ projects are full of experiences. Read Ceyda’s views on one of the youth exchanges which happened in Alanya, Turkey.   This summer I had

Vse novice