Se vidimo na protestu?

Po tem, ko je lani še 15-letna Švedinja Greta Thunberg petek za petkom izostajala od pouka ter tiho protestirala pred švedskim parlamentom, se je po svetu sprožil plaz mladinskih protestov, katerih namen je spremeniti podnebno politiko in nam omogočiti (zdravo) prihodnost. Če se bo globalna povprečna temperatura zvišala za več kot 1,5 °C, bodo posledice nepopravljive (IPCC). Tako so zahteve mladih jasne: celostno je treba omogočiti prehod iz fosilnih goriv na čisto energijo. Pomagati je treba tistim, ki so že utrpeli posledice ekstremnih vremenskih dogodkov, ki so se zvrstili kot posledice podnebnih sprememb, hkrati pa vsem, še posebej bolj ranljivim ter izpostavljenim skupinam, zagotoviti zdravo okolje. Kot pravi Greta, ni več časa za pogovore, temveč je podnebno krizo potrebno nagovoriti kot krizo – zagnati paniko in reagirati. Takoj.

Po svetu se vsak petek vrstijo mladinski protesti, aktivirali pa smo se tudi slovenski mladi. Očitno je, da je interes mladih za spremembe na tem področju velik, saj je bila že udeležba na prvem vsebinskem srečanju precej nad pričakovanji, miselnost in želja po sodelovanju pa se med mladimi hitro širi.

Tako se bomo pridružili svetovni pobudi Global Climate Strike For Future. V petek, 15. marca, bomo mladi zavzeli ulice naše prestolnice in pokazali, da nam ni vseeno!

Urška Erklavec, predsednica Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija pravi, da na področju podnebnih politik postaja jasno, da moramo zahtevati od politikov bolj ambiciozne cilje, da preprečimo vedno bolj črne scenarije v katere vodijo podnebne spremembe. "Cilj stavke je podati močno sporočilo odločevalcem, kot tudi mobilizirati še več mladih, ki se pomembnosti podnebnih sprememb še ne zavedajo", je še dodala predsednica.

Viliana Vaklinova, aktivistka Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, je izpostavila, da je izredno pomembno, da mladi postanejo bolj aktivni na področju trajnostnega razvoja oziroma pri podnebnih spremembah in da se udeležijo stavke, ki bo 15. marca. Na vprašanje zakaj niso mladi začeli stavkati že prej, aktivistka odgovarja: "ker smo upali, da bodo politiki iz celega sveta ta problem že začeli reševati, ampak nihče ne dela nič. Zato se moramo mladi organizirati in pritiskati na vlado, ker potem bomo mi živeli z njihovimi napakami in se bomo spraševali, zakaj noben ni nič naredil!"

Kdor je zainteresiran za aktivno sodelovanje pri pripravi na protest lahko dobi več informacij kako se aktivno vključiti na Facebook skupini  Mladi za podnebno pravičnost.

PREBERITE TUDI

09.11.2021

Lilia’s adventure in Brežice,…

Hearing a lot about the exquisite beauty of Slovenia made me eager to write it down on my “ Must-Visit “ destinations, until the time

02.11.2021

the BREXPERIENCE

24 September, Friday. Early dawn. Sunrise over the chilly town of Brežice. Half of the Macedonian team, after being left on the highway and walked

21.10.2021

Poziv Vladi RS k…

Dvig cen električne energije in zemeljskega plina na veleprodajnih trgih v EU in napovedane podražitve energije za potrošnike zahtevajo hiter in usklajen odziv. Podpisniki poziva

Vse novice