Profesor Daynard navdušil strokovnjake, aktiviste in medije

Pred kratkim smo v Brez izgovora Slovenija gostili prof. Richarda Daynarda – enega najpomembnejših svetovnih strokovnjakov na področju boja proti tobačni, alkoholni in industriji sladkih pijač. Z nami in z drugimi deležniki na področju javnega zdravja je delil svoje izkušnje, nasvete in anekdote.

Kot glavno vodilo je navedel dejstvo, da so ukrepi, ki nikogar ne razburijo, izguba časa. »Če industrija kriči, si na pravi poti« je prof. Daynard povedal za Mladino.

Za sabo naj bi imel vsaj 150 izgubljenih tožb proti tobačni industriji preden se je na tem področju leta 1991 le naredil preobrat. Prvi znanstveni izsledki, ki so pričali o povezljivosti bolezni srca in ožilja ter pljučnega raka s cigaretnim dimom, so se pojavili že na začetku petdesetih let 20. stoletja. Seveda se tu vprašamo zakaj je trajalo kar 40 let, preden so države po svetu začele raziskave tudi upoštevati. Prof. Daynard pravi, da je temu botrovalo predvsem slabo razumevanje zasvojenosti. Hkrati se je tobačna industrija v devetdesetih letih še vedno zelo uspešno sprenevedala in javno zanikala vse obtožbe zoper škodljivosti in zasvojljivosti cigaret. Tako se je v javnosti zasidralo mnenje, da polna odgovornost za kajenje in njegove posledice leži na plečih uporabnika. Zdravniki so »skomigali z rameni«, češ da je kajenje prostovoljna izbira in če ljudje ne prenehajo kljub vedenju, da je škodljivo, so si za morebitne zdravstvene posledice, krivi sami.

Podobno kot pri prelaganju odgovornosti negativnih učinkov tobaka, se tudi industrija sladkih pijač še danes uspešno otepa očitkov o povzročanju debelosti in sladkorne bolezni. Prof. Daynard meni, da je tudi prelaganje odgovornosti na starše sila nepravično. Na tak način se proizvajalci sladkih pijač enostavno operejo krivde in še naprej sponzorirajo športne dogodke.

Prof. Daynard je poudaril tudi pomembnost države in politikov samih pri reguliranju tobačne in industrije sladkih pijač. »Zgolj objavljanje informacij o škodljivosti nekega izdelka, naj gre za cigarete ali sladke pijače, ne bo nikoli kos industriji, prav tako ne spodbujanje zdravega življenja. Dokazi o škodljivosti izdelkov ciljajo na našo racionalnost, naše odločitve pa so le redko povsem racionalne. Oglaševanje cilja na našo podzavest« je prof. Daynard povedal za Dnevnik.

Pravi, da bi morala vladna politika pri sprejemanju ukrepov odsevati ugotovitve znanosti in ne bi smela podleči lobiranju iz industrije, pa naj gre za tobak, sladke pijače ali alkohol.

Zanimive povezave:

PREBERITE TUDI

15.09.2021

Akademija Brez izgovora v…

V letu 2020 je svetovna pandemija povzročila težave na področju zaposlovanja, predvsem zaposlovanja mladih. Zmanjšanje celotnega delovno aktivnega prebivalstva je bilo med leti 2019 in

07.09.2021

Summer camp 2021!

Konec julija, ko bi se nas večina najraje preselila v hladilnik, se je tudi letos odvijal tradicionalni poletni tabor No Excuse Summer Camp. Na Kokarski

05.08.2021

Pot do Fuerteventure in…

Šest aktivistov iz Slovenije se je udeležilo izmenjave, ki je trajala 6 polnih dni. Trajnostni razvoj nas je vodil skozi doživetje. Lahko bi rekli, da

Vse novice