Prestižna nagrada za tobačno kontrolo v roke slovenski mladinski organizaciji Brez izgovora

Bruselj, 11. junija 2019 – Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija je s strani Svetovne zdravstvene organizacije prejela prestižno nagrado za prispevek k razvoju tobačne kontrole na svetovni ravni. Poleg mednarodnega prispevka k napredku na področju omejevanja rabe tobaka, je bila organizacija prepoznana tudi kot zelo pomembna pri sprejemanju napredne slovenske tobačne zakonodaje leta 2017.

Brez izgovora je mladinska organizacija v javnem interesu, ki stremi k pozitivni družbeni spremembi in osebni rasti mladih. Skozi različne projekte spodbuja, da mladi kritično razmišljajo, predlagajo spremembe in nato ukrepajo. Njihov moto je “Kritiziraj, predlagaj, ukrepaj” predvsem na področju trajnostnega razvoja in javnega zdravja. Delujejo že od leta 2006, ko So pričeli s pristopom mladi za mlade ozaveščati slovenske mlade o nemoralnih prijemih tobačne industrije, opravili pa so tudi več raziskav o dostopnosti in vidnosti tobačnih izdelkov mladoletnim osebam s pomočjo priznanih mednarodnih ustanov, kot so npr. John Hopkins University, Campaign for Tobacco Free Kids ipd. Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija je od svojega nastanka z medvrstniškimi delavnicami v slovenskih šolah dosegla krepko čez 100 tisoč mladih.

Ob prevzemu nagrade je so-ustanovitelj Brez izgovora Jan Peloza povedal: »Ta nagrada je za nas nekaj takegaa, kot je za hollywoodskega igralca Oskar. To pomeni, da nam je najpomembnejša organizacija na področju javnega zdravja na svetu priznala življenjski prispevek k tobačni kontroli in za nas so ti občutki res neverjetni.« Za konec je še dodal: “Iz svetovne ravni nas pogosto kontaktirajo različne ustanove, raziskovalni inštituti, znanstveniki, posamezniki in druge nevladne organizacije, ki jih zanima naš pogled na rešitev neke situacije s področja tobaka v njihovi državi.«

Urška Erklavec, predsednica Brez izgovora, je ob tej priložnosti povedala, da je nagrada zelo veliko priznanje vseh prizadevanj do sedaj, kot tudi velik motivator za aktiviste v prihodnje. “Čeprav imamo v Sloveniji zelo dobro zakonodajo na področju omejevanja uporabe tobačnih izdelkov, moramo biti ves čas pozorni in aktivni, saj industrija vedno najde nove načine oglaševanja kajenja mladim, sistematično krši zakonodajo, kjer je nadzor slab ali kazni nizke, ter poskuša z lobiranjem spremeniti zakonodajo, kar se je zgodilo tudi en dan pred podelitvijo naše nagrade. Zato vidimo to nagrado na eni strani kot veliko čast, na drugi strani pa kot veliko odgovornost, da ostanemo še naprej proaktivni zagovorniki zdravja mladih in zagovorniki družbe brez tobaka” je zaključila Erklavčeva.

Na podelitvi v Bruslju so organizatorji iz Evropskih mrež za tobačno kontrolo še enkrat poudarili, da je borba proti tobačni industriji prvo delo dobrega aktivista na področju tobačne kontrole in ostro obsodili trenutne predloge slovenskih poslancev za zamik uvedbe enotne embalaže tobačnih izdelkov kot sprevrženo dejanje poslancev in tobačne industrije, ki stoji za njimi.

Kontakt:

Urška Erklavec, predsednica
urska.erklavec@noexcuse.si
031 781 281‬

Nina Rogelj, strokovna sodelavka za tobak
nina.rogelj@noexcuse.si
040 431 234

PREBERITE TUDI

17.05.2022

RAZPIS ZA VZGOJITELJE IN…

Živjo! Poletje že trka na vrata in bližajo se tudi tabori za otroke in mladostnike v izvedbi Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija v Zgornjih Desklah.

09.05.2022

Odprte so prijave za…

Ljubljana, 5. maj 2022 – Social Impact Award je mednarodni projekt, ki letos v 18 državah nudi podporo nadobudnim mladim, ki želijo s svojo inovativno

11.04.2022

Pusti odtis: Daruj kri!

V Sloveniji vsako leto daruje kri okoli 100.000 ljudi, kar pomeni, da pokrivamo vse potrebe zdravstva, ki jih le-ta ima s transfuzijo krvi. Vsaj enkrat

Vse novice