Organizirani mladi postajajo ključni deleženiki v prehranski politiki

Mladinsko združenje za prehransko politko deluje pod okriljem mladinske zveze Brez izgovora Slovenija kot eno od treh vsebinskih članskih združenj. Njihovo področje delovanja se osredotoča predvsem na mlade in kako mladim približati prehrano na njim zanimiv in razumljiv način.

V združenju želijo mlade opozoriti na delovanje prehranske industrije, ki porabi velike vsote denarja, da približa številne nezdrave izdelke čim mlajši populaciji. Ti izdelki so narejeni iz manj kvalitetnih sestavin, katerim so dodani sladkor, sol in maščobe, ki ob uživanju zaradi njihove sestave sprožijo občutke ugodja. Na dolgi rok takšna prehrana vodi v slabše telesno stanje in večjo izpostavljenost srčno-žilnim boleznim ter diabetesu.

“Na ravni prehranske politike v Mladinskem združenju za prehransko politiko želimo, da bi se zakonodajalci bolj zavedali moči oglaševanja nezdravih izdelkov mladim in bi zato stremeli k omejitvi oglaševanja sladkih pijač in prigrizkov preko klasičnih medijev, oglasnih tabel in spleta. Želimo si, da bi v prihodnje slovenski učenci v šolah prejemali kvalitetne obroke in imeli čim manj možnosti za nakup nezdravih izdelkov v šolskih prostorih in njihovi neposredni okolici” je povedala Urška Erklavec, predsednica združenja.

V letu 2014 je združenje sodelovalo z Zvezo potrošnikov Slovenije pri izdelavi aplikacije za pametne telefone “Veš kaj ješ”, s pomočjo katere lahko mladi preverijo, ali je sestava izbranega izdelka zdrava, zraven pa izvedo in spoznajo še druge splošne zanimivosti o prehrani.

Poleg tega se v združenju zavzemajo za višjo stopnjo prehranske samooskrbe in zavedanje o njenem pomenu med mladimi. “To smo v preteklem letu spodbujali med slovenskimi osnovnošolci z obiski na ekoloških kmetijah v okolici njihovih šol. Opazili smo velike razlike med učenci, saj prinesejo svoj odnos do hrane od doma,” je dodala Erklavčeva in zaključila: “Namreč prav ti mladi bodo čez nekaj let tisti, ki bodo vodili lastna gospodinjstva in se odločali o vsakodnevni prehrani, kasneje pa tudi o prehrani svojih otrok.” Ključno je torej, da imajo mladi informacije o kvalitetni hrani in se zavedajo njene dodane vrednosti, še posebej če zraste v lokalnem okolju. Projekt samooskrbe med mladimi “Iz mesta v naravo, da jedli bomo zdravo” sta med drugim podprli tudi Evropska komisija preko programa Mladi v akciji ter Ministrstvo RS za zdravje.

“Naloga prehranske politike mora biti stremenje k stanju, kjer je kvalitetna hrana dostopna, zato da mladi nimajo potrebe posegati po nezdravih izdelkih. Zdravo prehransko okolje naj mladim ponuja cenovno in lokalno dostopne zdrave obroke in otežuje dostopnost do nezdravih izdelkov, hkrati pa skbi za omejevanje njihovega oglaševanja. Zelo smo ponosni na Mladinsko združenje za prehransko politiko, ki na zemljevid ključnih deležnikov celostne prehranske politike v Sloveniji dodaja zelo pomemen člen – organizirane mlade,” je za konec povedal Jan Peloza, predsednik mladinske zveze Brez izgovora Slovenija.

PREBERITE TUDI

04.11.2022

Transparency International Slovenia ob…

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) ob zaključku projekta Brez izgovora, ki je potekal pod okriljem mladinske zveze Brez izgovora, in v okviru katerega smo v TI

13.10.2022

Our ESC experience in…

Nice to meet you, No Excuse! So here we are. In the cozy office in the center of charming Ljubljana. Hard to believe it’s been

07.10.2022

SustainMobility adventure

Erasmus+ projects are full of experiences. Read Ceyda’s views on one of the youth exchanges which happened in Alanya, Turkey.   This summer I had

Vse novice