Odprto pismo Predsedniku Vlade RS o enotni embalaži tobačnih izdelkov

Spoštovani dr. Miro Cerar,

zadnje tedne smo priča pričakovanim dogodkom v zvezi s sprejemanjem Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI), na katere v nevladnih organizacijah opozarjamo že vsaj zadnjih deset let. Tobačna industrija tako kot drugod po svetu tudi v Sloveniji s pomočjo vseh dostopnih sredstev aktivno deluje v smeri sistematičnega zmanjševanja učinkovitih ukrepov celostne tobačne politike, ki dokazano zmanjšujejo breme bolezni in smrti zaradi te najbolj smrtonosne droge v zgodovini človeštva. Tobak po nekaterih podatkih ubije že dva od treh uporabnikov, kar pomeni, da bomo zgolj v tem stoletju zaradi tobaka izgubili vsaj milijardo svetovnega prebivalstva, zgolj v Sloveniji pa za stroške povezane s tobakom plačali trikrat več od davčnih prihodkov od njegove prodaje.

Navkljub podpori preko sto domačih in tujih nevladnih organizacij ter tridesetih najelitnejših strokovnjakov in javno-zdravstvenih ustanov, ki so 21. oktobra 2016 v Državnem svetu RS razpravljali o prihodnosti tobačne politike v Sloveniji, dodatni brezkompromisni podpori znanosti in zgodnjih raziskav o izvajanju takih ukrepov po svetu, tobačna industrija vseeno najde pot do odločevalcev in jim z neštetokrat demantiranimi argumenti nažene strah v kosti. Po preverjenih informacijah, o katerih so nekateri mediji v preteklosti že poročali, so predstavniki tobačne industrije s pomočjo povezanih skupin in posameznikov v zadnjih tednih in mesecih prodrli do številnih javnih uslužbencev in politikov in jih s pomočjo lobiranja prepričali v nesmiselnost nekaterih učinkovitih ukrepov tobačne politike. Zadnja taka aktivnost je napad na uvedbo enotne embalaže, ki naj bi »vabila tožbe tobačne industrije, ki si jih v Sloveniji ne moremo privoščiti izgubiti«. Navkljub veliki podpori javnosti in globalno priznanem zelo naprednem in celostnem predlogu ZOUTPI, nekateri poslanci Državnega zbora RS še vedno nasedajo puhlicam lobistov, ki želijo prestavljati sprejemanje učinkovite tobačne politike v nedefinirano prihodnost. Tako kot je bilo to že opaziti leta 2007 pri nas in v zadnjih dvajsetih letih po celem svetu, je to zgolj ena od prefinjenih taktik tobačnih multinacionalk. Več o do sedaj znanih taktikah tobačne industrije lahko preberete na www.tobaccotactics.org.

Ministrica za zdravje ga. Milojka Kolar Celarc je v zadnjem letu pokazala neverjetno vizionarstvo in sposobnost upravljanja še najtežjih situacij na področju tobačne politike in ni želela za nobeno ceno kloniti pod pritiskom večmilijardnih korporacij, ki vidijo edino rešitev za preživetje v zmanjševanju razširjenosti učinkovitih ukrepov proti kajenju in tobačni industriji. Tako kot je to jasno v svetu, je sedaj jasno tudi pri nas. Javnost in država bijeta bitko proti interesom kapitala, ki poskuša dokazati, da se z denarjem da kupiti vse. Zgolj tehtni argumenti in pravočasno razkrivanje umazanih zakulisnih iger lahko premaga neetične in nemoralne predstavnike tobačnih podjetij in njihovih povezanih skupin, katerim je edina skrb brezsramno bogatenje na račun bede, boleznih in prezgodnjih smrti drugih.

Spoštovani dr. Miro Cerar, preko 80% podpora javnosti ukrepu uvedbe enotne embalaže v Sloveniji ne laže. Vaša Vlada je na pravi poti in ministrica Kolar Celarc je na tem področju zastavonoša enega najbolj naprednih zakonov na svetu, ki nas postavlja ob bok velikim državam kot so Avstralija, Velika Britanija in Francija. Tobačna industrija je že pred leti izgubila vojno proti ljudstvu v ZDA in ne dovolimo ji, da si celi rane na državah kot je naša.

Vse oči globalnih javno-zdravstvenih strokovnjakov so trenutno uperjene v Slovenijo, kar je bilo izpostavljeno tudi na novembrskem COP7 zasedanju podpisnic Okvirne konvencije o tobačni kontroli v Indiji. Na nas pozorno gledajo tudi vzhodnoevropske države, ki smo jim s tem zakonom postali vzor in izhodišče za njihova nadaljnja prizadevanja proti koruptivnim dejanjem industrij, ki dajejo zasebno bogatenje pred dobrobit ljudi.

Postanite prvak ljudstva in prosimo podprite uvedbo enotne embalaže tobačnih izdelkov. Z do sedaj že usklajenimi drugimi ukrepi tobačne kontrole v novem ZOUTPI lahko skoraj z zagotovostjo trdimo, da bomo do leta 2050 tudi v Sloveniji dosegli družbo brez tobaka in s tem bistveno prispevali h gospodarskemu razvoju in blagostanju prebivalstva v naši državi.

Lep pozdrav,

 

PREBERITE TUDI

17.05.2022

RAZPIS ZA VZGOJITELJE IN…

Živjo! Poletje že trka na vrata in bližajo se tudi tabori za otroke in mladostnike v izvedbi Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija v Zgornjih Desklah.

09.05.2022

Odprte so prijave za…

Ljubljana, 5. maj 2022 – Social Impact Award je mednarodni projekt, ki letos v 18 državah nudi podporo nadobudnim mladim, ki želijo s svojo inovativno

11.04.2022

Pusti odtis: Daruj kri!

V Sloveniji vsako leto daruje kri okoli 100.000 ljudi, kar pomeni, da pokrivamo vse potrebe zdravstva, ki jih le-ta ima s transfuzijo krvi. Vsaj enkrat

Vse novice