Največja svetovna raziskava o drogah (GDS) ponovno v Sloveniji

Številne nevladne organizacije in javne ustanove s področja drog iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne Gore in Makedonije so združile moči in skupaj promovirajo GDS 2018 v širši regiji. Cilj je doseči najmanj 5.000 uporabnikov drog iz vseh omenjenih držav.

Ljubljana, 22. november 2017 – Največjo raziskavo na področju drog na svetu (Global Drug Survey) bodo letos ponovno opravili tudi v Sloveniji in širši regiji (na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni Gori in Makedoniji). V zadnjih petih letih je v svetovni raziskavi o drogah (GDS) sodelovalo prek 450.000 ljudi oz. uporabnikov dovoljenih in prepovedanih drog. Raziskava poteka že sedmo leto zapored, letošnja pa je prevedena v 20 jezikov. Pri raziskavi aktivno sodelujejo partnerske organizacije in ustanove iz prek 35 držav po vsem svetu. Raziskava je sicer že v teku, promocijske aktivnosti pa so se uradno v Sloveniji in omenjeni regiji začele danes (22. novembra 2017).

»Sicer imamo pri nas relativno dobre podatke o uporabi dovoljenih in prepovedanih drog, ki pa jih bomo s svetovno raziskavo še nadgradili in pridobili dodatne koristne informacije«, je ob tem povedal Matej Košir z Inštituta Utrip in koordinator GDS 2018 v regiji. Pri promociji sodelujejo številni svetovno priznani mediji in popularni novičarski spletni portali in mreže, trenutno pa sta medijska partnerja v širši regiji predvsem mreža nevladnih organizacij »Preventivna platforma« (www.preventivna-platforma.si) prek svojih socialnih omrežij (Facebook in Twitter) ter hrvaški Net.hr. K sodelovanju vabijo tudi vse zainteresirane slovenske medije in nevladne organizacije s področja dovoljenih in prepovedanih drog, s pomočjo katerih lahko dosežejo pomembno število uporabnikov drog tudi pri nas. »Vsi sodelujoči mediji bodo maja 2018 imeli prednost pri objavi rezultatov, zato upamo, da se bodo številni hitro odzvali in nam pomagali z objavami v naslednjih mesecih«, je dodal Košir.


Raziskava se osredotoča na tematike, ki so praviloma spregledane v večini tradicionalnih mednarodnih in nacionalnih raziskav s področja drog. Mreža sodelujočih strokovnjakov in organizacij pri GDS 2018 je popolnoma neodvisna pri svojem raziskovalnem delu, kar jim omogoča bolj odkrito raziskovati določena občutljiva vprašanja, ki so zlasti relevantna za številne posameznike, ki uporabljajo droge. S tem lahko pridobijo podatke, ki pristojnim ustanovam in organizacijam pomagajo pri pripravi in sprejemu takšnih politik in ukrepov, ki lahko realno vplivajo na varnejšo in predvsem zdravstveno manj škodljivo rabo drog. In to ne glede na njihov zakonski status. V raziskavo so namreč vključene prepovedane in dovoljene droge (kot sta npr. alkohol in tobak).

Raziskovalci GDS vseskozi zagotavljajo informacije o boljšem razumevanju vedenj pri uporabi drog in tveganjih, ki so jim vsakodnevno izpostavljeni uporabniki, in to zlasti tisti, ki (še) niso postali zasvojeni z njimi. Poleg tega identificirajo nove trende glede uporabe drog, preden le-te vstopijo med širšo populacijo uporabnikov. S to raziskavo uporabniki dobijo priložnost, da izrazijo svoja stališča, razkrijejo svoje osebne izkušnje z drogami ter s tem pomagajo razumeti stanje in trende na tem področju.

Sodelujoči pri GDS 2018 vidijo svojo vlogo predvsem v »preslikavanju« znanja in izkušenj več sto tisoč ljudi, ki uporabljajo droge, v verodostojne in koristne informacije o vedenju, povezanim z uporabo drog, ter zagotavljanju brezplačnih nasvetov in priporočil v smeri zmanjševanja tveganj in škode. Vse to vsako leto v spomladanskih mesecih delijo s svojimi globalnimi in nacionalnimi medijskimi partnerji ter na spletnih straneh sodelujočih nevladnih organizacij in javnih ustanov. Raziskovalci GDS so v zadnjih šestih letih objavili prek 50 znanstvenih člankov v različnih znanstvenih revijah po svetu, kar kaže na naraščajočo pomembnost in verodostojnost raziskave v svetu.

Sodelovanje v svetovni raziskavi o drogah (GDS) je pomembnejše kot kdajkoli prej. Svet drog se je v zadnjem desetletju dramatično spremenil, po drugi strani pa je napredek v tehnologiji odprl nove možnosti glede zmanjševanja tveganj in škode zaradi uporabe drog. GDS 2018 je med drugim usmerjena v raziskovanje prvih izkušenj uporabnikov z nekaterimi popularnimi drogami, ter preučevanjem okoliščin, ki so povezane s tako imenovano "izgubo nedolžnosti" pri uporabi drog. Raziskovalci preverjajo informacije o sestavi drog z namenom priprave smernic in priporočil glede zmanjševanja tveganj in škode pri njihovi uporabi. Nadaljujejo z raziskovanjem prikritih kanalov za prodajo prepovedanih drog (t.i. »darknet«) ter preučujejo, kako socialna omrežja spreminjajo dostopnost in način nakupa drog. Izvedeli bodo, kje v svetu lahko dobite gram kokaina hitreje kot pico in katere droge uporabniki najverjetneje delijo s svojimi partnerji in prijatelji. GDS 2018 bo preverjal stališča uporabnikov do zdravstvenih opozorilih in prehranskih informacij na alkoholnih pijačah, ter iskal najboljše možne rešitve glede prenehanja rabe konoplje med uporabniki, ki si tega želijo.

»Kot vedno je anketa anonimna in zaupna, rezultati pa bodo s pomočjo medijskih partnerjev objavljeni maja 2018. Žal nismo imeli pogojev in zlasti finančnih sredstev, da bi raziskavo prevedli tudi v druge jezike iz regije (npr. slovenščino), zato smo se povsem iz pragmatičnih razlogov odločili za srbski jezik, ki ga verjetno najbolje razume večina ciljne populacije v sodelujočih državah«, je za konec še pojasnil Košir.

Vsaka izkušnja z dovoljenimi in prepovedanimi drogami šteje, zato vas prosimo, da raziskavo promovirate prek vseh mogočih kanalov svoje medijske hiše. Povezava na raziskavo in več informacij o njej je na voljo tukaj: www.globaldrugsurvey.com.

PREBERITE TUDI

04.11.2022

Transparency International Slovenia ob…

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) ob zaključku projekta Brez izgovora, ki je potekal pod okriljem mladinske zveze Brez izgovora, in v okviru katerega smo v TI

13.10.2022

Our ESC experience in…

Nice to meet you, No Excuse! So here we are. In the cozy office in the center of charming Ljubljana. Hard to believe it’s been

07.10.2022

SustainMobility adventure

Erasmus+ projects are full of experiences. Read Ceyda’s views on one of the youth exchanges which happened in Alanya, Turkey.   This summer I had

Vse novice