Na zasedanju Komisije za narkotične droge OZN tudi Brez izgovora

V času od 9. do 11. marca 2015 je na Dunaju potekalo srečanje Komisije za narkotične droge Organizacije Združenih narodov v okviru katerega se je odvijal tudi dogodek »Youth Forum«. Mladi iz Youth Foruma so z uradno izjavo pozvali Komisijo za narkotične droge k večjemu sodelovanju ter z veliko mero optimizma poželi bučen aplavz vseh udeleženih.

Mladi iz Youth Foruma so v času dogodka pripraviljali predloge za izboljšanje reševanja problematike uporabe narkotičnih drog med mladimi, ki so jih nato predstavili Komisiji za narkotične droge. V izjavi so zapisali, da se zavedajo, da je razlogov za začetek uporabe drog več, vendar v prihodnost zrejo z optimizmom, ter s prepričanjem, da lahko z medsebojnim sodelovanjem naredijo korak naprej. Med drugim opozarjajo na težave v družinskem okolju, lahke dostopnosti škodljivih substanc, slabe dostopnosti mladih do znanstvenih člankov in podatkov o škodljivosti, ter celo družbene norme, ki spodbujajo uporabo.

Mladi ostajajo prepričani, da lahko dejavnike ranljivosti odpravijo, zato so ključne deležnike na konferenci pozvali, da glavni fokus usmerijo v preventivo. Pozivajo k oblikovanju politik na podlagi znanstvenih dognanj namesto na podlagi javnega mnenja, hkrati pa menijo, da je potrebno zagotoviti krog zaupanja in varnosti za tiste člane naše skupnosti, ki so že uporabniki tovrstnih drog.
»Udeležba mladih se mi na tovrstnih srečanjih zdi zelo pomembna, predvsem pa nam daje navdih za naše nadaljno delo« pravi Jan Peloza, predsednik mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, ki je sodeloval tako na Youth Forumu kot na dogodku Komisije za narkotične droge. 

Mladi v Youth Forumu menijo, da se je za dolgoročno učinkovitost preventive potrebno lotiti problema celostno, mladim je potrebno približati znanstvena dognanja o tej problematiki in zagotoviti okolje v katerem se bodo čutili varne govoriti o uporabi tako legalnih kot prepovedanih drog.

Zanimive povezave:

PREBERITE TUDI

15.09.2021

Akademija Brez izgovora v…

V letu 2020 je svetovna pandemija povzročila težave na področju zaposlovanja, predvsem zaposlovanja mladih. Zmanjšanje celotnega delovno aktivnega prebivalstva je bilo med leti 2019 in

07.09.2021

Summer camp 2021!

Konec julija, ko bi se nas večina najraje preselila v hladilnik, se je tudi letos odvijal tradicionalni poletni tabor No Excuse Summer Camp. Na Kokarski

05.08.2021

Pot do Fuerteventure in…

Šest aktivistov iz Slovenije se je udeležilo izmenjave, ki je trajala 6 polnih dni. Trajnostni razvoj nas je vodil skozi doživetje. Lahko bi rekli, da

Vse novice