Na zasedanju Komisije za narkotične droge OZN tudi Brez izgovora

V času od 9. do 11. marca 2015 je na Dunaju potekalo srečanje Komisije za narkotične droge Organizacije Združenih narodov v okviru katerega se je odvijal tudi dogodek »Youth Forum«. Mladi iz Youth Foruma so z uradno izjavo pozvali Komisijo za narkotične droge k večjemu sodelovanju ter z veliko mero optimizma poželi bučen aplavz vseh udeleženih.

Mladi iz Youth Foruma so v času dogodka pripraviljali predloge za izboljšanje reševanja problematike uporabe narkotičnih drog med mladimi, ki so jih nato predstavili Komisiji za narkotične droge. V izjavi so zapisali, da se zavedajo, da je razlogov za začetek uporabe drog več, vendar v prihodnost zrejo z optimizmom, ter s prepričanjem, da lahko z medsebojnim sodelovanjem naredijo korak naprej. Med drugim opozarjajo na težave v družinskem okolju, lahke dostopnosti škodljivih substanc, slabe dostopnosti mladih do znanstvenih člankov in podatkov o škodljivosti, ter celo družbene norme, ki spodbujajo uporabo.

Mladi ostajajo prepričani, da lahko dejavnike ranljivosti odpravijo, zato so ključne deležnike na konferenci pozvali, da glavni fokus usmerijo v preventivo. Pozivajo k oblikovanju politik na podlagi znanstvenih dognanj namesto na podlagi javnega mnenja, hkrati pa menijo, da je potrebno zagotoviti krog zaupanja in varnosti za tiste člane naše skupnosti, ki so že uporabniki tovrstnih drog.
»Udeležba mladih se mi na tovrstnih srečanjih zdi zelo pomembna, predvsem pa nam daje navdih za naše nadaljno delo« pravi Jan Peloza, predsednik mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, ki je sodeloval tako na Youth Forumu kot na dogodku Komisije za narkotične droge. 

Mladi v Youth Forumu menijo, da se je za dolgoročno učinkovitost preventive potrebno lotiti problema celostno, mladim je potrebno približati znanstvena dognanja o tej problematiki in zagotoviti okolje v katerem se bodo čutili varne govoriti o uporabi tako legalnih kot prepovedanih drog.

Zanimive povezave:

PREBERITE TUDI

03.06.2021

“Odločeni! Opuščamo kajenje”

  Ljubljana, 28. maj 2021 Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen opuščanju kajenja in poteka pod geslom »Odločeni!

22.04.2021

Simpozij: ”Odločeni! Opuščamo kajenje”

Ob Svetovnem dnevu brez tobaka bo v petek, 28. 5. 2021, potekal simpozij z naslovom “Odločeni! Opuščamo kajenje”, na katerem sodeluje tudi Zveza Brez izgovora

12.04.2021

Evropska spletna raziskava o…

Nacionalni inštitut za javno zdravje se je pridružil mednarodni raziskavi o uporabi drog, ki jo koordinira Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami

Vse novice