Ministrica za zdravje sprejela podpise podpore za ukrepanje na tobaku

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je od predstavnikov Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija sprejela podpise podpore za spremembo zakonodaje na področju tobaka v Sloveniji. Kampanjo so v Sloveniji soizvajali z organizacijo Tobacco Free Kids, ki je vodila mednarodno peticijo na naslovu Stop Marlboro.

"Zaradi tobaka po zadnjih podatkih umrejo dve tretjini kadilcev, po večini pa ti začnejo kaditi pred dopolnjenim 18. letom starosti. Skoraj 65 tisoč oseb iz različnih delov sveta se je zato odločilo podpreti našo ministrico za zdravje pri njenih prizadevanjih za konec nemoralnih marketinških prijemov tobačne industrije, predvsem proti potezam Phillip Morris Internationala (PMI). PMI je namreč pred kratkim v Sloveniji izvajal kampanjo Don't be a Maybe – Be Marlboro ("Ne bodi Mogoče – Bodi Marlboro"), ki je bila po večini usmerjena k mladim kadilcem. Naj predaja teh podpisov simbolizira podporo začetku konca oglaševanja in promocije tobačnih izdelkov ter dvoumnega razumevanje obstoječe zakonodaje, ki sicer že sedaj prepoveduje sponzoriranje in doniranje sredstev s strani tobačne industrije, na kar se PMI in druga tobačna podjetja v Sloveniji požvižgajo," je ob predaji podpisov povedal Jan Peloza, predsednik Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija in dodal: "Ustavimo marketing tobačne industrije z novim Zakonom o uporabi tobačnih izdelkov, tako da dodatno prepovemo vse oblike oglaševanja in promocije tobačnih izdelkov ter oglaševanja na pripomočkih za kajenje in drugem materialu." 

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je izrazila veselje, da so mladi aktivni na tem področju, saj so kampanje in različni drugi načini tržnega komuniciranja eno glavnih orodij, s katerimi si tobačna industrija prizadeva pridobiti čim več novih in najraje čim mlajših kadilcev. Poudarila je, da pobuda skoraj 65 tisoč posameznikov iz celega sveta, ki se ji je pridružila tudi Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija tako poziva k uvedbi in doslednemu izvajanju popolne prepovedi oglaševanja, promocije in sponzoriranja s strani tobačne industrije, kot ukrepa, ki lahko pomembno prispeva k zmanjševanju škodljivih posledic kajenja. Dodala je, da Ministrstvo za zdravje RS letos pripravlja spremembe zakonodaje, pri svojem delu pa bo upoštevalo tudi omenjeno pobudo. V Sloveniji namreč še vedno nimamo uvedene popolne prepovedi oglaševanja, saj le to dovoljujemo na prodajnih mestih v obliki in podobi zaščitene blagovne znamke tobačnih izdelkov. Mlade je jeseni povabila k javni razpravi o novi tobačni zakonodaji, saj so prav mladi namreč tisti, ki lahko v prihodnje sooblikujejo in si prizadevajo za družbo brez tobaka.

Zanimive povezave: http://stopmarlboro.org

PREBERITE TUDI

17.05.2022

RAZPIS ZA VZGOJITELJE IN…

Živjo! Poletje že trka na vrata in bližajo se tudi tabori za otroke in mladostnike v izvedbi Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija v Zgornjih Desklah.

09.05.2022

Odprte so prijave za…

Ljubljana, 5. maj 2022 – Social Impact Award je mednarodni projekt, ki letos v 18 državah nudi podporo nadobudnim mladim, ki želijo s svojo inovativno

11.04.2022

Pusti odtis: Daruj kri!

V Sloveniji vsako leto daruje kri okoli 100.000 ljudi, kar pomeni, da pokrivamo vse potrebe zdravstva, ki jih le-ta ima s transfuzijo krvi. Vsaj enkrat

Vse novice