Kako si razporediti obroke čez dan?

Zajtrk, kosilo, večerja in vmes dve malici, je splošna razporeditev obrokov, kot jih priporočajo nutricionisti. A v kolikor želite le vzdrževati svojo telesno maso, lahko zaužijete tudi manj obrokov, le ti naj bodo enako razporejeni tekom dneva in vsak dan ob približno enakem času.

Vzdrževanje telesne mase temelji na energijskem ravnovesju oziroma prvem zakonu termodinamike: energije ni mogoče uničiti ali ustvariti iz nič, lahko se le pretvarja iz ene oblike v drugo. Ko vnos energije preseže porabo, se energija primarno shrani v našem maščobnem tkivu.

Urejen ritem prehrane uravnava občutek lakote in sitosti
Koliko energije se bo porabilo in koliko shranilo, je odvisno od različnih dejavnikov. Kot enega izmed teh dejavnikov so znanstveniki prepoznali tudi pogostosti uživanja in velikosti obrokov. Predpostavljajo, da naj bi večje število majhnih obrokov pripomoglo k večji izgubi maščobe in pomagalo pri vzdrževanju telesne mase.

Mehanizmi, ki naj bi k temu pripomogli, so boljša kontrola apetita, izboljšana homeostaza (uravnovešanje koncentracije snovi) glukoze v krvi in povečan termični učinek hrane, to je poraba energije potrebna za prebavljanje, absorpcijo in razporeditev hranilnih snovi, ob zaužitju večjega števila obrokov. Urejeno prehranjevanje (vsak dan ob podobni uri) naj bi imelo pozitivne učinke na lipide in raven inzulina v krvi, posledično tudi uravnava občutek lakote in sitosti. Neurejen vzorec prehranjevanja pa lahko negativno vpliva na naš metabolizem, predvsem če se ne gibljemo dovolj.

V meta analizi (2015) 15-ih študij, ki so preučevale vpliv pogostosti obrokov na telesno maso, so ugotovili da:

– večje število obrokov pripomore k večji izgubi maščobne mase;
– večje število obrokov pripomore k lažjemu vzdrževanju puste telesne mase (oz. mišic);
– statistično značilne povezave med številom obrokov in telesno maso pa ni (če obstaja energijsko ravnovesje med vnosom energije in porabo energije).

Večje število obrokov je torej priporočljivo, kadar želimo izgubiti nekaj maščobnih zalog, saj nam pomagajo pri uravnavanju apetita in hitrejši izgubi le teh. Če ste zadovoljni s svojo telesno maso ne bo nič narobe, če uživate dnevno tudi manj obrokov. A naj bodo le ti med dnevi enako razporejeni. Poslušajte svoje telo in samo vam bo povedalo, kako mu najbolj ustreza.

Slovenske smernice zdravega prehranjevanja za študente nam priporočajo naslednje možnosti razporeditve obrokov tekom dneva, glede na delež energijskega vnosa zaužit s posameznim obrokom:


Primer: srednje aktivna študentka
(PAL 1,6), visoka 165 cm, težka 60 kg, dnevna poraba: 2150 kcal, možnost C
– Zajtrk, 15-25% energije, 320-540 kcal/obrok: namaz z skute iz drobnjaka (340 kcal)
– Kosilo, 25-35% energije, 540-750 kcal/obrok: testenine z mesnim prelivom (575 kcal)
– Popoldanska malica, 10-15% energije, 215-320 kcal/obrok: sezonski borovničev smoothie (250 kcal)
– Večerja, 15-25% energije, 320-540 kcal/obrok: kuskus z zelenjavo in sirom (540 kcal):

VIR:
Schoenfeld B.J., Aragon A.A., Krieger J.W. 2015. Effects of meal frequency on weight loss and body composition: a meta-analysis. Nutrition Reviews, 73 (2): 69-82.
Originalni članek objavljen na: https://veskajjes.si/nasveti-in-novice/51-nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/pomembna-je-razporeditev-obrokov-ne-stevilo

PREBERITE TUDI

04.11.2022

Transparency International Slovenia ob…

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) ob zaključku projekta Brez izgovora, ki je potekal pod okriljem mladinske zveze Brez izgovora, in v okviru katerega smo v TI

13.10.2022

Our ESC experience in…

Nice to meet you, No Excuse! So here we are. In the cozy office in the center of charming Ljubljana. Hard to believe it’s been

07.10.2022

SustainMobility adventure

Erasmus+ projects are full of experiences. Read Ceyda’s views on one of the youth exchanges which happened in Alanya, Turkey.   This summer I had

Vse novice