“Gre za nas, ne za planet” – Utrinki s posveta na temo Nizko-ogljičnega delovanja mladinskih organizacij

Včeraj je v prostorih Brez izgovora potekal posvet na temo zmanjševanja stroškov in nizko-ogljičnega delovanja mladinskih organizacij. Dogodek sta podprla Evropska komisija preko programa Erasmus+ in organizacija 350.org preko programa Green Funds.


Po uvodnem pozdravu Tomaža Gorenca je dr. Renata Karba (Umanotera) orisala značilnosti našega planeta in razmer za življenje, ter predstavila stopnjevanje globalnega segrevanja skozi zgodovino. Na podnebne spremembe, ki smo jim priča danes, smo vplivali predvsem v zadnjih 150 letih. Med drugim je dr. Renata Karba predstavila tudi zanimiv pogled na globalno segrevanje, to je, da gre pri vsej stvari za nas, kot človeštvo in ne za planet. Planet se prilagodi, kot se je tudi v preteklosti, medtem ko so živalske vrste tiste, ki so ranljive.

Posvet se je nadaljeval s predavanjem Tomislava Tkalca (Focus), ki je podrobneje predstavil različne načine varčevanja z energijo, ki jih lahko uporabijo mladinske organizacije. Eden izmed primerov je nastavek za vodno pipo, ki nam omogoči, da v istem času točenja porabimo manj vode. »S takšnimi in drugačnimi mehkimi ukrepi lahko gospodinjstvo na leto privarčuje kar 400€«, pravi Tomislav Tkalec, ki je kot primer dobre prakse navedel projekt Reach, ki ga skupaj s srednješolci izvajajo po slovenskih gospodinjstvih.

Predavanje je zaključil Tomaž Gorenc (Mladinsko združenje za trajnostni razvoj), ki je orisal vlogo aktivacije mladih in pomen mladinskih organizacij pri nižanju ogljičnega odtisa. »Vzgoja in izobraževanje sta ključna dejavnika pri zniževanju ogljičnega odtisa.«, je izpostavil Tomaž Gorenc in dodal, da lahko že z majhnimi ukrepi znatno pripomoremo k učinkovitejši rabi energije.

 

Vabilo s programom na posvet je bilo objavljeno tukaj.

PREBERITE TUDI

17.05.2022

RAZPIS ZA VZGOJITELJE IN…

Živjo! Poletje že trka na vrata in bližajo se tudi tabori za otroke in mladostnike v izvedbi Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija v Zgornjih Desklah.

09.05.2022

Odprte so prijave za…

Ljubljana, 5. maj 2022 – Social Impact Award je mednarodni projekt, ki letos v 18 državah nudi podporo nadobudnim mladim, ki želijo s svojo inovativno

11.04.2022

Pusti odtis: Daruj kri!

V Sloveniji vsako leto daruje kri okoli 100.000 ljudi, kar pomeni, da pokrivamo vse potrebe zdravstva, ki jih le-ta ima s transfuzijo krvi. Vsaj enkrat

Vse novice