“Gre za nas, ne za planet” – Utrinki s posveta na temo Nizko-ogljičnega delovanja mladinskih organizacij

Včeraj je v prostorih Brez izgovora potekal posvet na temo zmanjševanja stroškov in nizko-ogljičnega delovanja mladinskih organizacij. Dogodek sta podprla Evropska komisija preko programa Erasmus+ in organizacija 350.org preko programa Green Funds.


Po uvodnem pozdravu Tomaža Gorenca je dr. Renata Karba (Umanotera) orisala značilnosti našega planeta in razmer za življenje, ter predstavila stopnjevanje globalnega segrevanja skozi zgodovino. Na podnebne spremembe, ki smo jim priča danes, smo vplivali predvsem v zadnjih 150 letih. Med drugim je dr. Renata Karba predstavila tudi zanimiv pogled na globalno segrevanje, to je, da gre pri vsej stvari za nas, kot človeštvo in ne za planet. Planet se prilagodi, kot se je tudi v preteklosti, medtem ko so živalske vrste tiste, ki so ranljive.

Posvet se je nadaljeval s predavanjem Tomislava Tkalca (Focus), ki je podrobneje predstavil različne načine varčevanja z energijo, ki jih lahko uporabijo mladinske organizacije. Eden izmed primerov je nastavek za vodno pipo, ki nam omogoči, da v istem času točenja porabimo manj vode. »S takšnimi in drugačnimi mehkimi ukrepi lahko gospodinjstvo na leto privarčuje kar 400€«, pravi Tomislav Tkalec, ki je kot primer dobre prakse navedel projekt Reach, ki ga skupaj s srednješolci izvajajo po slovenskih gospodinjstvih.

Predavanje je zaključil Tomaž Gorenc (Mladinsko združenje za trajnostni razvoj), ki je orisal vlogo aktivacije mladih in pomen mladinskih organizacij pri nižanju ogljičnega odtisa. »Vzgoja in izobraževanje sta ključna dejavnika pri zniževanju ogljičnega odtisa.«, je izpostavil Tomaž Gorenc in dodal, da lahko že z majhnimi ukrepi znatno pripomoremo k učinkovitejši rabi energije.

 

Vabilo s programom na posvet je bilo objavljeno tukaj.

PREBERITE TUDI

03.06.2021

“Odločeni! Opuščamo kajenje”

  Ljubljana, 28. maj 2021 Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen opuščanju kajenja in poteka pod geslom »Odločeni!

22.04.2021

Simpozij: ”Odločeni! Opuščamo kajenje”

Ob Svetovnem dnevu brez tobaka bo v petek, 28. 5. 2021, potekal simpozij z naslovom “Odločeni! Opuščamo kajenje”, na katerem sodeluje tudi Zveza Brez izgovora

12.04.2021

Evropska spletna raziskava o…

Nacionalni inštitut za javno zdravje se je pridružil mednarodni raziskavi o uporabi drog, ki jo koordinira Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami

Vse novice