Evropska spletna raziskava o uporabi drog

Nacionalni inštitut za javno zdravje se je pridružil mednarodni raziskavi o uporabi drog, ki jo koordinira Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA).

Presečna raziskava bo istočasno potekala v 32 evropskih državah, podatki pa bodo mednarodno primerljivi. Vprašalnik je pripravil EMSDDA, na NIJZ so ga prevedli in prilagodili slovenskim razmeram.Cilj raziskave je zbrati informacije o različnih vzorcih uporabe različnih drog, pogostosti uporabe, načinu uporabe ter količini uporabljenih drog med uporabniki drog. Z zbranimi informacijami bodo na NIJZ dobili boljši vpogled v uporabo drog v Sloveniji in Evropi, s katerim bodo lahko prispevali k izboljšanju slovenskih in evropskih politik na področju drog.

V raziskavi lahko sodelujejo osebe, stare 18 let ali več, ki so v zadnjih 12 mesecih vsaj enkrat uporabile katero izmed naslednjih drog: konoplja (hašiš ali marihuana), kokain, ekstazi/MDMA, amfetamin, metamfetamin, heroin ali katerokoli novo psihoaktivno snov.

Raziskava se izvaja v obliki spetne ankete med osebami, ki uporabljajo droge. Anketa ne predstavlja tveganj za udeležence. Anketa je povsem anonimna in ne zajema podatkov, s pomočjo katerih bi lahko identificirali anketiranca. Podatki, navedeni v anketi, so zaupni.

Rezultati raziskave bodo dostopni na spletni strani NIJZ.

Povezava do informacij o raziskavi

Povezava do spletne ankete v slovenščini

Povezava do spletne ankete v angleščini

Uradno vabilo NIJZ
Kontakt za dodatna vprašanja: raziskave@nijz.si

PREBERITE TUDI

19.04.2024

Mladi za ničelno toleranco…

Tudi v Črnomlju Iniciativa za varnejše ceste Heroji furajo v pižamah   Črnomelj, 18. april 2024 – V okviru nacionalnih prizadevanj za povečanje prometne varnosti

16.04.2024

Odločitve o strokovnosti posvetovalnega…

Ljubljana, 16. april 2024 – Včeraj, 15. aprila 2024, je v Državnem zboru Republike Slovenije potekala seja Odbora za zdravstvo, na kateri so povabljeni razpravljali

15.04.2024

Odprte so prijave za…

MLADINSKA IZMENJAVA V FRANCIJI: Moving Mountains Together Kdaj? 15. – 20. 7. 2024 Kje? Jura departma v Franciji Kdo? Mladi od 18 do 30 let.

Vse novice