Elektronska cigareta IQOS po mnenju ameriškega FDA ne zmanjša možnosti za razvoj bolezni

Odbor ameriškega Zveznega urada za živila in zdravila (FDA) je potrdil, da dokazi tobačnega giganta Philip Morris International (PMI), da njihova »elektronska cigareta« oz. pripomoček za segrevanje tobaka IQOS, zmanjša možnosti za razvoj bolezni povezanih s tobakom, niso zadostni.
IQOS je sistem, ki ga je razvil Philip Morris International, ki namesto gorenja tobaka, kot pri klasičnih cigaretah, tega segreje prek elektronsko nadzorovanega grelca. Tako naj bi se po njihovih navedbah zmanjšala izpostavljenost škodljivim kemikalijam, ki jih vsebuje cigaretni dim.
Matthew L. Myers, predsednik največje nevladne organizacije za področje tobaka na svetu Campaign for Tobacco-Free Kids, je povedal: »Znanstveni svetovalni odbor za tobačne izdelke pri ameriškem FDA je odkril, da domnevni dokazi, ki jih je predstavil PMI, vsebujejo pomembne pomanjkljivosti in niso zadosten dokaz za podporo njihovi trditvi, da IQOS zmanjša možnost za nastanek s kajenjem povezanih bolezni. Prav tako je sedaj jasno, da pri PMI ne morejo dokazati, da bodo ob uporabi sistema IQOS odrasli kadilci popolnoma opustili kajenje tobačnih izdelkov in da nimajo dokaza o učinku produkta na mlajše nekadilce.«

Philip Morris International je v svojem dokaznem gradivu za FDA povedal, da so znanstvene študije pokazale, da uporaba sistema IQOS zmanjša tveganje za nastanek bolezni, ki so povezane s kajenjem, v primerjavi z navadnimi tobačnimi izdelki.

Kljub temu da je svetovalni odbor ugotovil, da je PMI ustrezno dokazal in podprl trditve, da znanstvene študije kažejo, da popolna zamenjava cigaret za IQOS bistveno zmanjša izpostavljenost telesa škodljivim ali potencialno škodljivim kemikalijam, je večina odbora prepričana, da je verjetnost, da bodo uporabniki popolnoma opustili kajenje klasičnih tobačnih izdelkov in prešli na uporabo sistema IQOS, malo verjetna. Menijo, da obstaja precejšnja verjetnost, da bi kadilci postali dolgoročni uporabniki tako IQOS sistema kot klasičnih tobačnih izdelkov. »IQOS zmanjša izpostavljenost škodljivim kemikalijam le v primeru, da kadilci popolnoma opustijo kajenje klasičnih cigaret, za kar pa ne obstaja zadostno število dokazov, da se bo to res zgodilo. Praksa, tudi pri nas, kaže, da uporabniki elektronskih cigaret in drugih povezanih izdelkov, navkljub začetnemu zanosu po opustitvi kajenja, v večini primerov nadaljujejo z uporabo klasičnih tobačnih izdelkov,« je povedal Jan Peloza, direktor Inštituta za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj.

Nina Rogelj, sodelavka za tobak in bivša predsednica Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, je ob tem zaključila: »Ne smemo pa pozabiti, da podjetja kot je PMI živijo od kadilcev, zato jim je popolnoma vseeno, kako se tobačni izdelek konzumira, enkrat ko so ga kadilci od njih kupili. Zgodbe o prihodnosti brez dima (ang. smoke-free future) in nenadni spreobrnitvi tobačne industrije v dobrodelneže, ki želijo dobro svojim uporabnikom, so po našem mnenju navadne floskule, s pomočjo katerih si želijo tobačna podjetja kupovati čas. Nenazadnje tobačna industrija ubije od polovice  do dveh tretjin  svojih uporabnikov, zato če res želi postati koristna, naj se preusmeri v druge gospodarske panoge in neha prodajati najsmrtonosnejši izdelek v zgodovini človeštva«.

Za dostop do celotnega sporočila za javnost kliknite tukaj.

PREBERITE TUDI

17.05.2022

RAZPIS ZA VZGOJITELJE IN…

Živjo! Poletje že trka na vrata in bližajo se tudi tabori za otroke in mladostnike v izvedbi Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija v Zgornjih Desklah.

09.05.2022

Odprte so prijave za…

Ljubljana, 5. maj 2022 – Social Impact Award je mednarodni projekt, ki letos v 18 državah nudi podporo nadobudnim mladim, ki želijo s svojo inovativno

11.04.2022

Pusti odtis: Daruj kri!

V Sloveniji vsako leto daruje kri okoli 100.000 ljudi, kar pomeni, da pokrivamo vse potrebe zdravstva, ki jih le-ta ima s transfuzijo krvi. Vsaj enkrat

Vse novice