Brezplačni poletni tabor za učence od 6. do 9. razreda

Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija in Inštitut za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj organizirata poletno taborjenje za mladostnike. Naše poslanstvo je, da mlajše generacije vzgajamo v aktivne državljane, ki znajo kritično razmišljati, pa tudi predlagati rešitve in jih izpeljati, s tem pa pozitivno doprinesti k celotni družbi. Poudarek našega programa je predvsem zdravje mladih v povezavi z okoljem in trajnostnim razvojem, program taborjenja pa bo poln vsebinskih delavnic s to tematiko.

Na taborjenju bomo mlade opremili z veščinami za zdravo preživljanje prostega časa na področju prehrane, gibanja, duševnega zdravja in psihoaktivnih substanc. Krepili bomo njihove socialne veščine in jim ponudili orodja in kompetence za uspešen prehod v srednjo šolo in soočanje z izzivi, ki so povezani z obdobjem mladostništva.

Pozabili pa ne bomo seveda na zabavo, druženje in sproščenost, ki so nedvomno najpomembnejši sestavni deli poletnih počitnic.

INFORMACIJE ZA STARŠE

KDAJ?

Taborjenje bo potekalo od ponedeljka, 17. avgusta, do petka, 21. avgusta.

KJE?

Taborni prostor taborniškega Rodu odporne želve Anhovo v Gorenjih Desklah v občini Kanal. Lokacija prostora je v neposredni bližini vasi, vendar dovolj odmaknjena, da ne motimo nikogar. S prostora je čudovit razgled na Krn in Tolminsko pogorje, okolica pa nam omogoča brezmejne možnosti za pohode, orientacijo, izlete v bližnje gozdove in okoliško hribovje. Bližina reke Soče nudi možnosti za raznovrstne vodne športe.

Spali bomo v šotorih, prostor pa ima urejeno vso drugo infrastrukturo za naše udobje – kuhinja in sanitarije s toplo vodo.

ZA KOGA?

Taborjenje je namenjeno učencem od 6. do 9. razreda, ki bodo po starosti razdeljeni v homogene skupine, program pa bo sestavljen iz ločenih in skupnih aktivnosti.

KOLIKO STANE?

Taborjenje je za udeležence brezplačno, saj ga financirata Ministrstvo za zdravje in Mestna občina Ljubljana.

PRIJAVA

Prijave zbiramo samo v elektronski obliki; s tem nam boste olajšali pripravo baze podatkov, hkrati pa pripomogli k manjši porabi papirja. Prijava na taborjenje je veljavna le s pravilno izpolnjeno prijavnico. Prijavnica je hkrati izjava o zdravstvenem stanju otroka, zato je oddaja obvezna!

Zaradi pravnih razlogov pa potrebujemo tudi vaš lastnoročen podpis, zaradi česar boste morali podpisano izjavo pred odhodom na taborjenje oddati neposredno vodstvu taborjenja. Celotno izjavo vam bomo predhodno poslali na e-naslov – lahko jo predhodno podpišete in jo vodstvu odda pooblaščena polnoletna oseba, ki bo otroka pripeljala na kraj odhoda na taborjenje.

Elektronsko prijavnico lahko najdete na tej povezavi: ali s skeniranjem QR kode pod tem besedilom.

Prosimo, da prijavnico izpolnite za vsakega otroka posebej.

Zadnji rok za oddajo prijav je sreda, 24. 6.

Po tem datumu bomo preverili število prijavljenih, prednost pa bodo imeli udeleženci iz socialno šibkejših družin in ostali glede na vrstni red glede na čas oddane prijave. Podatke o socialnem statusu nam bodo (zgolj z vašim dovoljenjem) posredovale svetovalne delavke šol, ki jih obiskujejo udeleženci taborjenja. Mesto na taborjenju bo zagotovljeno s plačilom kotizacije 20 €, ki jo bomo takoj po taborjenju vrnili nazaj na vaš bančni račun. Otroci iz socialno šibkih družin so plačila kotizacije oproščeni.  Kotizacija je namenjena zmanjšanju števila odjavljenih udeležencev, ki nam oteži logistične priprave na taborjenje in odvzame mesto nekomu, ki bi si tega sicer zares želel. TRR za nakazilo kotizacije vam bomo poslali po izteku roka za prijave na e-naslov, naveden v prijavnici.

Ob morebitni odjavi iz upravičenih razlogov se vplačana kotizacija vrne v celoti ob predloženem zdravniškem potrdilu. Zaradi neupravičenih razlogov ali neudeležbe brez predhodnega obvestila kotizacij ne vračamo.

PREVOZ DO TABORNEGA PROSTORA

Prevoz na taborni prostor bo organiziran, udeležence pa bodo spremljali naši voditelji in vodstvo tabora.

Udeleženci bodo na taborni prostor odšli z javnim prevozom (avtobus ali vlak) iz Ljubljane v ponedeljek, 17. avgusta, v jutranjih urah. Vrnili se bodo na enak način na enako mesto v petek, 21. avgusta, v popoldanskih urah. Točne informacije bomo poslali na navedene e-naslove udeležencev pred začetkom taborjenja.

POSEBNOSTI TABORJENJA

Zaradi epidemiološke situacije smo sprejeli naslednje posebnosti glede izvedbe taborjenja:

 • Med celotnim potekom trajanja taborjenja bomo upoštevali higienska priporočila za izvajanje aktivnosti mladinskih organizacij in izvedbe taborjenj v času sproščanja ukrepov epidemije COVID-19, izdanih s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
 • Ob prihodu na taborjenje bo obvezna opredelitev trenutnega zdravstvenega stanja. Pridržujemo si pravico, da ob najmanjši bolezenski simptomatiki taborečega pošljemo domov (pokličemo starše, da ga pridejo iskat). Če je pri udeležencu nato potrjena okužba COVID-19, starši o tem obvestijo odgovorne osebe organizacije. Organizacija o tem obvesti NIJZ. NIJZ vodi epidemiološko preiskavo. Z epidemiološko preiskavo se išče izvor okužbe in identificira kontakte, ki so bili v stiku z obolelim udeležencem v času kužnosti doma, v šoli, v mladinski organizaciji itd. Pričetek kužnosti je dva dni pred pojavom bolezni. NIJZ svetuje kontaktom, da v času inkubacije COVID-19 spremljajo svoje zdravstveno stanje ter posreduje seznam kontaktov Ministrstvu za zdravje, ki izda odločbe o karanteni.
 • Ob poslabšanju epidemiološke situacije in zaostritve razmer obstaja možnost odpovedi taborjenja z naše strani. V primeru, da bomo taborjenje primorani odpovedati v skladu s priporočili pristojnih institucij, vas bomo pravočasno obvestili in vam v najkrajšem možnem času vrnili tudi vplačano kotizacijo.
 • Udeleženci in starši se morate zavedati, da je ob obisku dejavnosti, kot je taborjenje, tveganje za prenos okužbe z virusom SARS-CoV-2 večje. Temu ustrezno skušajte zaščititi svoje morebitne starejše ali imunsko oslabele sorodnike oziroma osebe, ki so jim blizu – kontakt z njimi naj bo le na zadostni razdalji in z uporabo maske.

Na taborjenju imamo pravila obnašanja, ki jih postavlja vodstvo predvsem zaradi varne izvedbe taborjenja:

 • Na taborjenju je strogo prepovedano posedovanje in uživanje vseh psihoaktivnih substanc (alkohol, tobak, droge). V primeru kršitve si pridržujemo pravico, da udeleženca na vaše stroške pošljemo domov.
 • Prosimo, ne pošiljajte na taborjenje bolnih otrok. Na videz nedolžna bolezen se lahko kasneje izkaže za nalezljivo in se pri tej koncentraciji oseb na taboru hitro razširi.
 • Seznanite vodstvo (pri prijavi in če menite, da je potrebno, tudi osebno) v primeru posebnih terapij vašega otroka/varovanca – tablete za alergije, redno jemanje zdravil, astma, ukrepi ob zdravstvenih težavah …
 • Oblačila, primerna za tabor – otrok naj ima s seboj lažja oblačila, primerna za toplejše vreme; toplejša oblačila za hladne dni ter oblačila, primerna za deževno vreme (pelerino/vetrovko, vrečke za umazano perilo, dovolj oblačil za preoblačenje). Svetujemo vam, naj imajo otroci s sabo starejša oblačila, saj jih na taboru hitro umažemo ali celo raztrgamo.
 • Udeleženci potrebujejo primerno obutev, saj je del programa sestavljen iz športnih aktivnosti, gibanja v naravi, hoje. S seboj naj imajo primerno obutev za pohode (pohodne čevlje), lažjo obutev za aktivnosti v taboru (športne copate in natikače) ter obutev za deževno vreme (gumijaste škornje).
 • Poleti je sonce lahko zelo nevarno in senca ni vedno v bližini – udeleženci naj imajo s seboj kapo/ruto in sončno kremo.
 • Elektronske igrače, prenosne baterije (“power bank”) ipd. ne sodijo na taborjenje. Če bodo udeleženci z njimi motili izvedbo programa, si vodstvo pridržuje pravico, da jim jih (za čas taborjenja) vzame. Udeleženci bodo vsak dan taborjenja ob določenem času dosegljivi na telefonske številke vodstva taborjenja.
 • Če nimate primerne opreme za taborjenje (podloga za spanje, spalna vreča ipd.), imamo na razpolago nekaj opreme, ki jo lahko posodimo – če jo potrebujete, kontaktirajte vodstvo taborjenja.
 • Za poškodovano, izgubljeno ali pozabljeno opremo ne odgovarjamo.

 DODATNE INFORMACIJE

Vse nadaljnje informacije glede potrebne opreme, točnih ur odhoda in prihoda ter morebitnih ostalih navodil boste pred začetkom taborjenja dobili na e-naslov, naveden v oddani prijavnici.

KONTAKT

Mia Zupančič, vodja taborjenja: mia.zupancic@noexcuse.si ali 051 318 233.

Nassim Djaba, predsednik Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija: nassim.djaba@noexcuse.si ali 031 709 633.

Tomaž Gorenc, direktor Inštituta za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj: tomaz.gorenc@imztr.si ali 040 493 460.

PREBERITE TUDI

04.11.2022

Transparency International Slovenia ob…

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) ob zaključku projekta Brez izgovora, ki je potekal pod okriljem mladinske zveze Brez izgovora, in v okviru katerega smo v TI

13.10.2022

Our ESC experience in…

Nice to meet you, No Excuse! So here we are. In the cozy office in the center of charming Ljubljana. Hard to believe it’s been

07.10.2022

SustainMobility adventure

Erasmus+ projects are full of experiences. Read Ceyda’s views on one of the youth exchanges which happened in Alanya, Turkey.   This summer I had

Vse novice