Brez izgovora opozarja na škodljivost pivskih iger med mladimi

Skupaj z Nacionalnim inštitutom RS za javno zdravje in še nekaterimi nevladnimi organizacijami v Sloveniji, Brez izgovora Slovenija sprejema stališče, da take igre škodijo zdravju in razvoju mladega človeka.

V zadnjem času se v Sloveniji pojavljajo igre, ki spodbujajo mlade k opijanju. Večina mladih takih iger ne odobrava, saj lahko z njimi ogrožajo svoje zdravje, se poškodujejo ali povzročijo škodo v svojem družabnem življenju, ki jo je včasih težko popraviti. Alkohol vpliva na razsodnost in vedenje posameznika, sposobnost hitrih reakcij in koordinacijo, osebe v opitem stanju počnejo stvari, ki jih drugače ne bi.

Raziskave kažejo, da mladostniki, ki začnejo s pitjem alkohola pri nižji starosti, bolj verjetno s pitjem tudi nadaljujejo in imajo večje tveganje, da postanejo od alkohola odvisni. Poznano je, da izpostavljenost mladostnikov oglaševanju alkoholnih izdelkov, vpliva na njihovo željo, namen in odločitev za pitje. Zato alkoholna industrija in industrija zabave spodbujata pitje, pri tem se intenzivno usmerjata na mlade.

Zaradi vsega navedenega svetujemo, naj se mladi in odrasli v tovrstne igre ne vključujejo in jih ne spodbujajo, mediji pa o njih ne poročajo, saj s tem dosegajo ravno nasprten učinek – popularizacijo določenega škodljivega početja med mladimi.

Mladim svetujemo, da se poslužujejo katerih drugih interaktivnih (nepivskih) igric, ki so npr.  dostopne na Salto Youth Network Training Toolbox ali v All Different All Equal Education Pack.

(Povzeto in prirejeno po www.nijz.si)

PREBERITE TUDI

09.11.2021

Lilia’s adventure in Brežice,…

Hearing a lot about the exquisite beauty of Slovenia made me eager to write it down on my “ Must-Visit “ destinations, until the time

02.11.2021

the BREXPERIENCE

24 September, Friday. Early dawn. Sunrise over the chilly town of Brežice. Half of the Macedonian team, after being left on the highway and walked

21.10.2021

Poziv Vladi RS k…

Dvig cen električne energije in zemeljskega plina na veleprodajnih trgih v EU in napovedane podražitve energije za potrošnike zahtevajo hiter in usklajen odziv. Podpisniki poziva

Vse novice