BLOG: Udeležili smo se shoda proti podnebnim spremembam v NYC

Nedelja, 21.septembra 2014 se bo v zgodovino zapisala kot dan, katerega so zaznamovali množični shodi po vsem svetu v podporo boju proti podnebnim spremembam. Peoples' Climate March je podrl rekord in se po številčnosti lahko primerja s protesti proti vietnamski vojni v 60.letih prejšnega stoletja.

V okviru  mednarodne mreže Sustainaware – Partnership for Education on Sustainable Development smo se mladi iz Brez izgovora Slovenija in Mladinskega združenja za trajnostni razvoj ravno te dni mudili pri naših ameriških partnerjih in se posledično udeležili tega velikega dogodka v New Yorku. Pohod je imel veliko podporo v različnih socialnih in starostnih skupinah. Ljudje se niso zbrali le, zaradi podnebnih sprememb, temveč so opozarjali tudi na druge probleme, ki so posredno ali neposredno povezane s to podnebno problematiko. Prebivalci New Yorka so med drugim opozarjali tudi na spremebmo gospodarstva, na zelena delovna mesta, naravi prijazno mobilnost in kmetijsko pridelevo ter socialne razlike. Slednje so še posebaj prišle do izraza ob ekstremnem dogodku orkana Sandy, ki je pustošil tudi po New Yorku in prizadel predvsem revno prebivalstvo. Zato se je po mestnih ulicah te dni velikokrat slišal stavek, ki pravi, da orkan ni prizadel Wall Streeta (in bi bilo dobro, da ga bi), ampak najbolj ranljive in socialno ogrožene meščane, ki so ostali brez strehe nad glavo.

Peoples`s Climate March se je odvijal le dva dni pred Vrhom Združenih narodov na temo podnebnih sprememb in je zato predstavljal tudi neko opozorilo, da se ne bi ponovil Kopenhagen 2009, ko so bile vse oči svetovne javnosti usmerjene v srečanje svetovnih politikov, ki naj bi sprejeli ambiciozen, pošten in pravno zavezujoč dogovor za boj proti podnebnim spremembam, a temu ni bilo tako. Organizatorji in udeleženci so letos med drugim zahtevali spremebo politike, ki bi zmanjšala emisije toplogrednih plinov za 80 % do leta 2050. Veliko se je govorilo o vlogi ZDA v boju proti podnebnim spremembam, ki so naredile bolj malo na tem področju in ostajajo eden večjih dolžnikov. Za primer: v EU že nekaj let obstajajo davki na fosilna goriva, na drugi strani Atlantika pa takšen ukrep predstavlja utopijo.

O odmevnosti dogodka govorijo že same številke in vzporedne aktivnosti, ki so bile povezane s pohodom. Organizatorji so pričakovali okoli 200.000 ljudi, ki bi skupaj prehodili nekaj milij ob Centralnem parku in na zanimiv in izviren način prenesli sporočilo o tej problematiki. Pričakovanja so bila presežena, saj je na na ta shod prišlo okoli 400.000 ljudi in takorekoč ohromili Manhattan. V metropolo so prišli ljudje iz različnih koncev države in sveta. Udeleženci so prišli na dogodek opremljeni z različnimi transparenti, glasbili in kostumi, tako da je celotna zadeva spominjala kot na kakšen karneval. Shodu so se pridružili tudi generalni sekretar OZN Ban Ki Mun, nekdanji predsedniški kandidat Al Gore, Leaonardo DiCaprio, župan Bill de Blasio in drugi.

Prav župan New Yorka je med drugim predstavil večletni plan, kako mesto preobraziti v zeleno prestolnico na svetovni ravni in tako postati vzgled drugim. Upamo lahko, da bodo te besede kmalu prešle k dejanjem in to ne le v New Yorku.

Avtor tega prispevka je Tomaž Gorenc, strokovni sodelavec Brez izgovora Slovenija za podnebne spremembe. 

PREBERITE TUDI

17.05.2022

RAZPIS ZA VZGOJITELJE IN…

Živjo! Poletje že trka na vrata in bližajo se tudi tabori za otroke in mladostnike v izvedbi Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija v Zgornjih Desklah.

09.05.2022

Odprte so prijave za…

Ljubljana, 5. maj 2022 – Social Impact Award je mednarodni projekt, ki letos v 18 državah nudi podporo nadobudnim mladim, ki želijo s svojo inovativno

11.04.2022

Pusti odtis: Daruj kri!

V Sloveniji vsako leto daruje kri okoli 100.000 ljudi, kar pomeni, da pokrivamo vse potrebe zdravstva, ki jih le-ta ima s transfuzijo krvi. Vsaj enkrat

Vse novice