BLOG: Mladi, okolje in zdravje

V času od 20.do 25.februarja 2015 je v Rogaški Slatini potekal mednarodni mladinski seminar na temo Okolja in zdravja, ki je združeval okrog 20 mladih iz 9 evropskih držav.

Proti koncu letošnjega februarja smo aktivisti mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, ki se ukvarja s tematiko okolja in zdravja, organizirali šestdnevni mednarodni seminar na teko okolja in zdravja. Člani različnih organizacij iz cele Evrope smo se zbrali v Rogaški Slatini, kjer smo se učili in poglabljali znanje o okolju, zdravju in njuni medsebojni povezavi.

Udeleženci, ki so prihajali iz Estonije, Češke, Litve, Romunije, Hrvaške, Turčije, Belgije in Italije, so skupaj z aktivisti iz Slovenije delili svoje znanje o tematiki seminarja in primerjali situacije ter prakse svojih držav. V času seminarja smo se med sabo dobro spoznali, spoznali pa smo tudi organizacije, iz katerih so udeleženci prihajali.

V okviru seminarja smo organizirali tudi t.i. terenski dan, ko smo se iz Rogaške Slatine odpravili v Ljubljano, kjer smo si ogledali Toplarno Ljubljana. Tamkajšnji uslužbenec nas je popeljal skozi precej umazano poslopje, kamor dnevno uvažajo velike količine premoga iz Indonezije. Ta naj bi bil sicer okolju prijaznejši od preostalih in omogočal, da je toplarna postavljena sredi mesta. Kljub temu je bilo še vedno jasno videti, da toplarna negativno vpliva na neposredno okolje, saj je bil zrak onesnažen (težje je bilo dihati), precej bolj kot v nekaterih drugih delih mesta.

Po ogledu toplarne smo del dneva preživeli tudi na ekskurziji v rudniku živega srebra v Idriji, kjer smo izvedeli veliko o zgodovini in delovanju rudnika v preteklosti pa vse do njegovega zaprtja. Dotaknili smo se tudi negativnih posledic, ki jih je rudnik prinesel – npr. zaradi velikega števila rovov pod Idrijo se mesto pogreza, prav tako pa je tam nastala ena od prvih bolnišnic v Sloveniji, saj so bili rudarji dnevno izpostavljeni živemu srebru in prahu v rovih ter so zbolevali za različnimi boleznimi, predvsem boleznimi dihal. Dolgoletno rudarjenje pa se pozna tudi na okolju, saj je bila Idrija izpostavljena močni degradaciji.

Z zbranimi informacijami smo se lahko posvetili glavnemu cilju seminarja – organizaciji mladinske izmenjave na temo Okolja, zdravja in mladih, ki jo bomo gostili konec letošnjega poletja v Postojni. Na mednarodni izmenjavi se bodo srečali mladi z vseh na začetku omenjenih držav, na njen pa soočili znanje in rešitve, ki bi lahko močno pripomogle pri ozaveščanju mladih o aktualnih tematikah na omenjenih področjih. Slike lahko najdete na tej povezavi.

Projekt je finančno podprla Agencija Movit preko programa Evropske komisije Erasmus+.
 

Lucija Nared, pomočnica pri projektu Okolje-zdravje

PREBERITE TUDI

04.11.2022

Transparency International Slovenia ob…

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) ob zaključku projekta Brez izgovora, ki je potekal pod okriljem mladinske zveze Brez izgovora, in v okviru katerega smo v TI

13.10.2022

Our ESC experience in…

Nice to meet you, No Excuse! So here we are. In the cozy office in the center of charming Ljubljana. Hard to believe it’s been

07.10.2022

SustainMobility adventure

Erasmus+ projects are full of experiences. Read Ceyda’s views on one of the youth exchanges which happened in Alanya, Turkey.   This summer I had

Vse novice