BLOG: Mladi, okolje in zdravje

V času od 20.do 25.februarja 2015 je v Rogaški Slatini potekal mednarodni mladinski seminar na temo Okolja in zdravja, ki je združeval okrog 20 mladih iz 9 evropskih držav.

Proti koncu letošnjega februarja smo aktivisti mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, ki se ukvarja s tematiko okolja in zdravja, organizirali šestdnevni mednarodni seminar na teko okolja in zdravja. Člani različnih organizacij iz cele Evrope smo se zbrali v Rogaški Slatini, kjer smo se učili in poglabljali znanje o okolju, zdravju in njuni medsebojni povezavi.

Udeleženci, ki so prihajali iz Estonije, Češke, Litve, Romunije, Hrvaške, Turčije, Belgije in Italije, so skupaj z aktivisti iz Slovenije delili svoje znanje o tematiki seminarja in primerjali situacije ter prakse svojih držav. V času seminarja smo se med sabo dobro spoznali, spoznali pa smo tudi organizacije, iz katerih so udeleženci prihajali.

V okviru seminarja smo organizirali tudi t.i. terenski dan, ko smo se iz Rogaške Slatine odpravili v Ljubljano, kjer smo si ogledali Toplarno Ljubljana. Tamkajšnji uslužbenec nas je popeljal skozi precej umazano poslopje, kamor dnevno uvažajo velike količine premoga iz Indonezije. Ta naj bi bil sicer okolju prijaznejši od preostalih in omogočal, da je toplarna postavljena sredi mesta. Kljub temu je bilo še vedno jasno videti, da toplarna negativno vpliva na neposredno okolje, saj je bil zrak onesnažen (težje je bilo dihati), precej bolj kot v nekaterih drugih delih mesta.

Po ogledu toplarne smo del dneva preživeli tudi na ekskurziji v rudniku živega srebra v Idriji, kjer smo izvedeli veliko o zgodovini in delovanju rudnika v preteklosti pa vse do njegovega zaprtja. Dotaknili smo se tudi negativnih posledic, ki jih je rudnik prinesel – npr. zaradi velikega števila rovov pod Idrijo se mesto pogreza, prav tako pa je tam nastala ena od prvih bolnišnic v Sloveniji, saj so bili rudarji dnevno izpostavljeni živemu srebru in prahu v rovih ter so zbolevali za različnimi boleznimi, predvsem boleznimi dihal. Dolgoletno rudarjenje pa se pozna tudi na okolju, saj je bila Idrija izpostavljena močni degradaciji.

Z zbranimi informacijami smo se lahko posvetili glavnemu cilju seminarja – organizaciji mladinske izmenjave na temo Okolja, zdravja in mladih, ki jo bomo gostili konec letošnjega poletja v Postojni. Na mednarodni izmenjavi se bodo srečali mladi z vseh na začetku omenjenih držav, na njen pa soočili znanje in rešitve, ki bi lahko močno pripomogle pri ozaveščanju mladih o aktualnih tematikah na omenjenih področjih. Slike lahko najdete na tej povezavi.

Projekt je finančno podprla Agencija Movit preko programa Evropske komisije Erasmus+.
 

Lucija Nared, pomočnica pri projektu Okolje-zdravje

PREBERITE TUDI

17.05.2022

RAZPIS ZA VZGOJITELJE IN…

Živjo! Poletje že trka na vrata in bližajo se tudi tabori za otroke in mladostnike v izvedbi Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija v Zgornjih Desklah.

09.05.2022

Odprte so prijave za…

Ljubljana, 5. maj 2022 – Social Impact Award je mednarodni projekt, ki letos v 18 državah nudi podporo nadobudnim mladim, ki želijo s svojo inovativno

11.04.2022

Pusti odtis: Daruj kri!

V Sloveniji vsako leto daruje kri okoli 100.000 ljudi, kar pomeni, da pokrivamo vse potrebe zdravstva, ki jih le-ta ima s transfuzijo krvi. Vsaj enkrat

Vse novice