BLOG: BI šli nacionalno?

Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija sestavlja 7 regionalnih združenj, znotraj katerih se mladi aktivisti družijo, učijo novih veščin in načrtujejo družabne dogodke za svoje lokalno okolje. Naš cilj pa je zvezo razširiti na vseh 12 slovenskih regij, s čimer bomo ponudili sleherni mladi osebi, da se pridruži naši organizaciji in skupaj z njo raste skozi svoje kočljivo obdobje najstništva. Vsaj začetno podporo predvideni rasti nudi projekt, financiran s strani Evropskega socialnega sklada, Brez izgovora Slovenija: BI šli nacionalno?

Letos smo na novo ustanovili združenje v Zasavju, kar bo dalo lokalni mladini možnost, da tudi oni znotraj Brez izgovora naredijo nekaj dobrega za svojo lokalno skupnost in zase. Aktiviste, ki se bodo pridružili mladinski organizaciji, najprej čaka spoznavanje svojih vrstnikov iz drugih regij, kar jim zviša samozavest pri delu, saj vedo, da je aktivnih mladih v Sloveniji zelo veliko. Poleg tega se skozi zabavne delovne vikende in sestanke učijo projektnega načrtovanja, s pomočjo teh znanj pa organizirajo tudi lokalne dogodke, s čimer opozorijo na določene problematike v svoji skupnosti in jih tudi poskušajo rešiti.

Poleg tega dobijo mladi znotraj Brez izgovora Slovenija priložnost spoznati se s temami, ki temeljijo na doseganju družbene spremembe. Tu govorimo predvsem o zdravem življenjskem slogu in trajnostnem razvoju, kjer dobijo nadebudni aktivisti možnost in podporo sami izpeljati svoje pobude, ki nagovarjajo določeno problematiko, na lokalnem ali nacionalnem nivoju. Znotraj tega jih učimo, da ni le pomembno izpostaviti problem, vendar tudi predlagati rešitev in na koncu tudi ukrepati v smeri rešitve problema. Vsa ta znanja in veščine pripomorejo k zdravemu odraščanju aktivistov, poleg tega pa jim dajo dobro iztočnico za življenje, saj z neformalnim učenjem dobijo veliko praktičnih izkušenj, ki so zelo dobrodošle tudi na trgu dela.

Vendar pa se naš vpliv ne konča pri slovenskih mejah. Aktivistom dajemo možnosti za pridobitev izkušenj tudi v tujini, tako na različnih seminarjih, konferencah in izmenjavah, kakor tudi na prostovoljski službi v tujini. Za mlade osebe, ki so željne znanja in osebnega napredka, je zmeraj dovolj izzivov, s katerimi jim pomagamo k čim večji osebnostni rasti.

Avtorica prispevka je Nina Rogelj, mednarodna koordinatorka, vodja področja tobaka in članica upravnega odbora Brez izgovora Slovenija

PREBERITE TUDI

03.06.2021

“Odločeni! Opuščamo kajenje”

  Ljubljana, 28. maj 2021 Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen opuščanju kajenja in poteka pod geslom »Odločeni!

22.04.2021

Simpozij: ”Odločeni! Opuščamo kajenje”

Ob Svetovnem dnevu brez tobaka bo v petek, 28. 5. 2021, potekal simpozij z naslovom “Odločeni! Opuščamo kajenje”, na katerem sodeluje tudi Zveza Brez izgovora

12.04.2021

Evropska spletna raziskava o…

Nacionalni inštitut za javno zdravje se je pridružil mednarodni raziskavi o uporabi drog, ki jo koordinira Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami

Vse novice