Alkohol med nosečnostjo lahko na otroku pusti trajne posledice

Slovensko združenje za kronične nenalezljive bolezni (ZKNB) ob mednarodnem dnevu spektra fetalnih alkoholnih motenj (FASD) predstavlja letošnjo akcijo »Premlad, da bi pil« (»Too Young To Drink«), ki je del mednarodne medijske kampanje za dvig ozaveščenosti glede tveganj pri predporodni izpostavljenosti alkoholu s strani še nerojenih otrok.

Ljubljana, 9 september 2019 – Danes, 9. septembra, 9. dan v 9. mesecu ob 9.09. uri dopoldan se ob mednarodnem dnevu spektra fetalnih alkoholnih motenj (FASD) začenja že šesta ponovitev mednarodne kampanje za dvig ozaveščenosti glede tveganj pri predporodni izpostavljenosti alkoholu s strani še nerojenih otrok z naslovom »Premlad, da bi pil« (»Too Young To Drink«).

Kampanja je bila zasnovana z namenom, da bi med prebivalstvom (zlasti ženskami v rodni dobi in nosečnicami) dvignili zavest o tveganjih, ki jih povzroča pitje alkohola med nosečnostjo. Med največja tveganja sodi zlasti razvoj FASD (spektra fetalnih alkoholnih motenj), tj. številnih problemov, ki jih povzroča pitje alkohola v času nosečnosti. »Tudi v prvih tednih nosečnosti, ko marsikatera ženska niti še ne ve, da je noseča, lahko pitje alkohola povzroči številne fizične, vedenjske in intelektualne nezmožnosti, ki otroka zaznamujejo za celo življenje«, je povedal Matej Košir, vodja mreže »Preventivna platforma« in koordinator slovenskega dela kampanje.

V Združenih državah Amerike (ZDA) so študije pokazale, da je približno 1 odstotek otrok prizadet zaradi FASD. Študije v Evropi kažejo, da je takšnih otrok najmanj 2 odstotka, na nekaterih drugih območjih sveta pa celo še več, npr. v Južni Afriki. Strokovnjaki ocenjujejo, da v povprečju ena od 67 žensk, ki pije alkohol med nosečnostjo, rodi otroka s fetalnim alkoholnim sindromom (FAS) (kar je najhujša oblika FASD). To pomeni, da se vsako leto na svetu rodi približno 119.000 otrok s FAS. Kakorkoli, FASD je 100 odstotno preprečljiv, in sicer z izogibanjem pitja alkohola med nosečnostjo.

»Med kampanjo želimo zlasti dvigniti ozaveščenost glede nevarnosti pitja alkohola med nosečnostjo med ženskami v rodni dobi in nosečnicami širom sveta, zagotoviti in razširiti natančne, verodostojne in na raziskavah temelječe informacije o tveganjih glede pitja alkohola med nosečnostjo ter spodbuditi ženske, njihove družine in prijatelje ter družbo kot celoto, da podprejo in spodbujajo nosečnost brez alkohola«, je še pojasnil Košir.

»V Mladinski zvezi Brez izgovora Slovenija smo se priključili akciji, ker alkoholna industrija v zadnjih letih vedno bolj cilja na mlada dekleta z različnimi pristopi, kot so barve in okusi pijač, kot tudi prek oglaševanja na socialnih omrežjih ter filmov in serij. Mladi premalo poznajo tveganja povezana s pitjem v nosečnosti, zato predlagamo začetek označevanja alkoholnih pijač z znakom, ki opozarja, da je alkohol v nosečnosti nevaren«, je povedala Urška Erklavec iz Brez izgovora.

»Predporodna izpostavljenost alkoholu lahko povzroči različne nepravilnosti tudi pri razvoju srca, kot so npr. težave z nastankom zaklopk in možno povečanje tveganja za srčne bolezni pozneje v odrasli dobi. Na Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije zato močno zagovarjamo popolno izogibanje pitju alkohola, predvsem od časa načrtovanja nosečnosti, do trenutka, ko mati preneha otroka dojiti«, je povedala Nataša Jan, direktorica Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.

»V Slovenski zvezi za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo želimo opozoriti na pasti zasvojljivosti z alkoholom že v predporodnem obdobju. Ob kozarcu popitega alkohola je namreč zarodek lahko več kot 10 ur oziroma ves dan opit. Nerojeni otrok tudi nima zagovornika za svojo pravico do zdravja in zaščite«, je dodal Miha Lovše, vodja mreže »NVO varujejo vaše zdravje« in predstavnik Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo (SZOTK).

V prejšnjih izvedbah (2014-2018) je bila kampanja najprej zasnovana na konceptu, ki ga je pripravila Fabrica, raziskovalni center za komuniciranje v sklopu italijanskega Benettona (novorojenček v steklenici alkoholne pijače ali kozarcu koktejla), od leta 2017 dalje pa na konceptu, ki vsebuje risbo znanega italijanskega umetnika, umetniškega direktorja in satirika Beppeja Mora.

Začenši z današnjim dnem ob 9.09. uri se bomo na Prešernovem trgu v Ljubljani pridružili mednarodni kampanji. Številne devetke (npr. dan, mesec, ura) simbolizirajo devet mesecev nosečnosti. V kampanji bomo uporabljali uradna gradiva in s tem zagotovili kontinuiteto večletne kampanje. Vsem posameznim akcijam je skupno enotno mednarodno sporočilo. Fotografije in video posnetki bodo objavljeni in razširjeni prek socialnih mrež z uporabo ključnikov (»hashtagov«) #TYTD2019, #FASD, #FASDay, #zeroalcoholinpregnancy in #nosecnostbrezalkohola. Aktivnosti v sklopu kampanje se bodo nadaljevale skozi celoten mesec september, ki je uradno mesec ozaveščanja o FASD (#FASDmonth).

Za več informacij:

https://www.facebook.com/tooyoungtodrink/
http://www.preventivna-platforma.si/
https://www.nijz.si/sl/ze-ko-nacrtujeta-otroka-recita-alkoholu-ne-oba-bodoci-oce-in-bodoca-mama

Za dodatne informacije in pojasnila pred, med in po akciji smo vam na voljo na telefon (031) 880-520 (Matej Košir) ali e-poštni naslov: info@institut-utrip.si.

Matej Košir, direktor Inštituta »Utrip« in vodja Mreže »Preventivna platforma«
Tomaž Gorenc, v imenu Inštituta za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj
Urška Erklavec, podpredsednica Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija
Nataša Jan, direktorica Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, članica vodstva Nacionalne mreže NVO za zdravje 25×25.
Miha Lovše, vodja Mreže »NVO varujejo naše zdravje«

 

PREBERITE TUDI

04.11.2022

Transparency International Slovenia ob…

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) ob zaključku projekta Brez izgovora, ki je potekal pod okriljem mladinske zveze Brez izgovora, in v okviru katerega smo v TI

13.10.2022

Our ESC experience in…

Nice to meet you, No Excuse! So here we are. In the cozy office in the center of charming Ljubljana. Hard to believe it’s been

07.10.2022

SustainMobility adventure

Erasmus+ projects are full of experiences. Read Ceyda’s views on one of the youth exchanges which happened in Alanya, Turkey.   This summer I had

Vse novice