Spletna stran resni-ca.si in aplikacija Resni.ca nudita preverljive informacije o konoplji

01.03.2018
Konoplja postaja vedno bolj pereča tematika zadnjih let. Zanjo se zanimajo vsi: javnost, industrija, zdravstvo in nenazadnje tudi mladi. Ni skrivnost, da je delež 15-letnikov v Sloveniji, ki so kadarkoli poskusili konopljo za psihoaktivne namene oz. kanabis*, v zadnjih 10-ih letih porastel za več kot 10% in sedaj znaša skoraj 25%. Menimo, da razlog tiči predvsem v poplavi informacij o konoplji in njeni vsestranskosti, ki pa niso vedno resnične in znanstveno dokazane. V ta namen smo izdelali spletno stran z resničnimi informacijami in mobilno aplikacijo Resni.ca, kjer lahko mladi pridobijo preverjene podatke, testirajo, če so zasvojeni s kanabisom in rešijo kviz in tako preverijo svoje znanje o kanabisu.

"Najbolj zaskrbljujoče v tej zgodbi so zdravstvene posledice, ki jih bodo najbolj čutili mladi. Že tako v javnosti, predvsem pa med mladimi, kroži veliko neresnic in mitov o kanabisu: da ne zasvaja, da zdravju ni škodljiva, da zdravi raka. Zdaj, ob predložitvi predloga o novem zakonu, pa mladi dobivajo sporočilo, ki te neresnice še dodatno spodbuja. »Znanost je jasna in možne posledice uvedbe novega zakona prav tako. Če bo konoplja z višjo vsebnostjo THCja (kanabis) legalizirana, bo poraba porastla, tudi med mladimi. Skrbi nas, da bo nadzor nad zakoni, ki omejujejo prodajo mladoletnim, prav tako (ne)učinkovit kot pri alkoholu in tobaku (kjer mladoletni v več kot 90% uspešno dobijo tobačne in alkoholne izdelke), kar bo še dodatno povečalo uporabo izdelka,« je povedal Andrej Martin Vujkovac v imenu Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija. Večja uporaba bo privedla do več akutnih posledic, kot so zastrupitve in nesreče, in več kroničnih posledic, med katerimi bi še posebej poudarili odvisnost. Tako kažejo tudi izkušnje iz držav, kjer so podobni izdelki legalni. Cena legalizacije je višja kot jo predlagatelj zakona prikazuje in mladi je nismo pripravljeni plačati.

»Kot rizične dejavnike, ki vplivajo na uporabo kanabisa med mladimi prepoznavamo pozitivna stališča do uporabe, dojemanje večje dostopnosti kanabisa, slab starševski nadzor, družbo, ki uporablja kanabis in družbene norme, ki so v prid njeni uporabi. Kot pomemben razlog prepoznavamo tudi (ne)resnične informacije, ki niso znanstveno podprte,« je povedal Luka Vitez, predstavnik Inštituta za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj.  Predlog zakona prinaša še ohlapnejše družbene norme, povečevanje dostopnosti, oteževanje starševskega nadzora in spreminjanje odnosa in normalizacijo kanabisa.

»Glede na povečevanje problematike s kanabisom v Sloveniji v zadnjih letih, se nam zdi povsem neodgovorno s strani dela politike, ki predlaga zakon o konoplji, da tako pomembno vprašanje obravnava s tako lahkotnostjo in hitrostjo. Brez vključitve relevante stroke in nevladnih organizacij ter celo s popolno ignoranco do pristojnega Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Dejstvo je, da se nam problematika povečuje tako z vidika večje rabe in povezanih težav med mladimi, večje dostopnosti in nenazadnje preohlapne obravnave v javnosti in škodljivih posledic za preventivno delo. Menimo, da gre v tem primeru zgolj za demagoško nabiranje političnih točk pred volitvami in zagovarjanje ekonomskih interesov zelo ozkega kroga ljudi, ki so že doslej na to temo pretežno zavajali javnost z nestrokovnimi oziroma v svojo korist prilagojenimi argumenti," je povedal Matej Košir, direktor Inštituta Utrip v imenu Koalicije NVO za preprečevanje zasvojenosti.

Znotraj Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija smo pripravili interaktivno mobilno aplikacijo Resni.ca (na voljo v Itunes Store in Google Play) in spletno stran www.resni-ca.si, s katerima želimo mladim približati preverjena dejstva o konoplji, predvsem jasno ločevanje med konopljo in njenimi koristnimi učinki v medicini, kanabisom, ki ga dobijo na črnem trgu in konopljo, ki se uporablja v industriji.

*v tej objavi za javnost uporabljamo izraz kanabis za uporabo konoplje v psihoaktivne namene

Sorodni članki

Začenjamo s prvim sklopom usposabljanj v okviru projekta Akademija Brez izgovora, ki bo potekalo med 7. in 25. septembrom v Mladinskem centru Krško.
17.08.2020
V decembru sva se dva predstavnika naše organizacije udeležila dogodka v organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije v Omanu.
Piše: Mia Zupančič
07.01.2020
To leto sem se udeležila Erasmus+ usposabljanja za mladinske delavce znotraj projekta »EUth WORK«.
Piše: Nina Rogelj Peloza
04.11.2019
V ekipi mladinske zveze Brez izgovora iščemo nove okrepitve – študente za izvajanje strokovnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah.
26.08.2019
5. 4. in 6. 4. je potekal vikend retorike, na katerem smo v petek zvečer pisali pisma miru v okviru mednarodnega projekta, ki se bori proti nasilju in vojnam, kjer smo aktivisti razmišljali kako mi doživljamo vojno in nasilje v splošnem, kakšne vrste obeh poznamo in spoznali, da imata oba za vsakega posameznika drugačno konotacijo.
22.05.2019
Priložnost za vse, ki bi se radi pridružili mladi ambiciozni ekipi v vlogi administratorja. Prijave najpozneje do torka, 21. maja 2019 s priporočeno pošto na naš naslov.
08.05.2019
Brez izgovora Slovenija razpisuje delovno mesto administratorja/ke.
03.12.2018
Vabilo predsedniku Borutu Pahorju na visoko zasedanje OZN na temo kroničnih nenalezljivih bolezni, 27. septembra 2018 v New Yorku, ZDA
28.08.2018
Od 12. do 14. marca se je na Dunaju odvijal UN Mladinski forum o uporabi drog (UN
Youth Forum 2018), katerega se je udeležila Katarina Rozman. 
30.03.2018
Med 5. in 11. januarjem je Brez izgovora Slovenija v Ljubljani za en teden povezala 26 mladih iz 6 držav. Tema je bila “Zdrav način življenja v mladinskih organizacijah.”
24.01.2018
November - mesec preprečevanja zasvojenosti 
Koalicija NVO za preprečevanje zasvojenosti, z aktivnostmi v preventivi in zagovorništvu
20.11.2017
Skupina Brez izgovora Slovenija razpisuje tri nova delovna mesta.
21.09.2017
Na Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje in prostor smo naslovili pismo podpore k aktivnemu sodelovanju Slovenije v procesu okolja in zdravja v okviru Svetovne zdravstvene organizacije.
24.03.2017
Namenite 0,5% dohodnineTwitter