Brez izgovora Slovenija prejemnik prestižne nagrade Evropske komisije

12.11.2018
Bruselj, 12. november 2018 – Danes sta evropski komisar za zdravje, Vytenis Andriukaitis, in nova direktorica DG SANTE Anne Bucher podelila nagrade »EU Health Award« za leto 2018, ki so bile posvečene delu najboljših nevladnih organizacij na področju tobačne kontrole v Evropi. Med ožji seznam najuspešnejših pobud na stari celini sta se uvrstili kar dve slovenski nevladni organizaciji, Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo ter Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija. Brez izgovora Slovenija je dosegla odlično tretje mesto v zelo težki konkurenci evropskih, nacionalnih in lokalnih nevladnih organizacij s področja tobačne kontrole.

Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija je s strani petčlanske komisije, ki so jo sestavljali ugledni evropski strokovnjaki s področja zdravja in tobaka, bila izbrana kot odlična praksa aktivacije mladih v smeri javnega zdravja ter dodana vrednost za področje zagovorništva celostne tobačne politike v Evropi. Slovenska organizacija je zaostala le za organizacijama iz Irske in Nemčije, ki se prvotno usmerjata na usposabljanje profesionalcev in podpornega osebja na tem področju, medtem ko je Brez izgovora predvsem usmerjen v mlade – v njihov osebnostni razvoj, razvoj njihovih zagovorniških kompetenc, ki jim pomagajo pri nadaljnjem vključevanju v družbo, ter vplivanje na njihova stališča in vedenje na področju zdravega načina življenja.

V spremljajočem pozdravu s strani evropskega komisarja Vytenisa Andriukaitisa, ki je sledil podelitvi, je bilo slišati predvsem navdušenje nad tem kako lahko tako majhna nevladna organizacija iz tako majhne države (tudi sam prihaja iz manjše države, Litve) doseže tako veliko spremembo na nacionalni ravni. Namreč Brez izgovora je bil leta 2006 ustanovljen kot prostovoljska organizacija, ki je od tedaj usposobila preko 600 mladih v 1000 ur trajajočem programu »Aktivisti Brez izgovora«, ki je deluje na področju zdravja in trajnostnega razvoja. V zadnjih trinajstih letih, odkar obstaja organizacija, so njihovi mladi v razredih osnovnih in srednjih šol dosegli preko 130 tisoč vrstnikov. Brez izgovora Slovenija je bila v zadnjih letih ena ključnih zgovornic celostne tobačne politike in eden bolj zaslužnih deležnikov za sprejetje tako napredne tobačne zakonodaje pri nas. Njihova področja so se zadnja leta razširila še na področje alkohola, konoplje, gibanja in prehrane, duševnega zdravja, drugih zasvojenosti in okolja-zdravja. Brez izgovora trenutno zaposluje osem oseb za polni delovni čas, sodeluje pa še z dvanajstimi zunanjimi sodelavci.

Ob tej priložnosti je Urška Erklavec, predsednica Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, povedala: »Zelo nas veseli, da smo bili uvrščeni na seznam treh najboljših pobud na področju tobačne kontrole v Evropi in v veliko čast nam je, da smo danes to nagrado prejeli s strani tako visokih predstavnikov Evropske unije. Brez izgovora Slovenija se bo še naprej boril za odkrivanje in izpostavljanje delovanja ene najbolj nemoralnih in smrtonosnih industrij na svetu ter obenem skrbel za osebnostni razvoj kar se da velike količine mladih pri nas. Vse to pa ne bi bilo možno brez mladih, ki so vsa ta leta prostovoljno gradili organizacijo in šli čez različne vzpone in padce. Za to sta zelo zaslužna tudi moja predhodnika na predsedniškem mestu, Nina Rogelj in Jan Peloza, ki sta tudi sama zelo glasna zagovornika stroge tobačne kontrole in razvoja javnega zdravja.«

Nagrada v višini 10 tisoč evrov, ki so jo dobili ob tej uvrstitvi, bo po njihovih besedah investirana v nadaljnji razvoj programov za mlade, manjši del sredstev pa bodo porabili tudi za praznovanje dosežka na njihovi zaključni konferenci, 15. decembra letos. »Vsi ti dosežki pa ne bi bili možni brez nenehne podpore različnih ministrstev, lokalnih skupnosti, evropskih sredstev in predvsem staršev naših aktivistov, ki so morali velikokrat podpreti potovanja svojih sinov in hčera po Sloveniji, da so mladi sploh lahko prišli do šol, kjer so v vseh teh letih izvajali vrstniško izobraževanje. Naš najbolj zvest podpornik pa je vsekakor Ministrstvo za zdravje, ki je naše delo opazil že leta 2007 in podprl naše prve napore. Od takrat dalje naša organizacija redno uspešno sodeluje v okviru njihovih javnih razpisov in s tem pomaga doseči nam vsem skupen cilj – Slovenijo brez tobaka do leta 2050,« je še zaključila Erklavčeva.


---

Sorodni članki

V petek 7. 2. 2020 je v prostorih Brez izgovora potekala 8. redna in volilna skupščina Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija.
10.02.2020
V decembru sva se dva predstavnika naše organizacije udeležila dogodka v organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije v Omanu.
Piše: Mia Zupančič
07.01.2020
To leto sem se udeležila Erasmus+ usposabljanja za mladinske delavce znotraj projekta »EUth WORK«.
Piše: Nina Rogelj Peloza
04.11.2019
V ekipi mladinske zveze Brez izgovora iščemo nove okrepitve – študente za izvajanje strokovnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah.
26.08.2019
5. 4. in 6. 4. je potekal vikend retorike, na katerem smo v petek zvečer pisali pisma miru v okviru mednarodnega projekta, ki se bori proti nasilju in vojnam, kjer smo aktivisti razmišljali kako mi doživljamo vojno in nasilje v splošnem, kakšne vrste obeh poznamo in spoznali, da imata oba za vsakega posameznika drugačno konotacijo.
22.05.2019
Priložnost za vse, ki bi se radi pridružili mladi ambiciozni ekipi v vlogi administratorja. Prijave najpozneje do torka, 21. maja 2019 s priporočeno pošto na naš naslov.
08.05.2019
Brez izgovora Slovenija razpisuje delovno mesto administratorja/ke.
03.12.2018
Vabilo predsedniku Borutu Pahorju na visoko zasedanje OZN na temo kroničnih nenalezljivih bolezni, 27. septembra 2018 v New Yorku, ZDA
28.08.2018
Od 12. do 14. marca se je na Dunaju odvijal UN Mladinski forum o uporabi drog (UN
Youth Forum 2018), katerega se je udeležila Katarina Rozman. 
30.03.2018
Med 5. in 11. januarjem je Brez izgovora Slovenija v Ljubljani za en teden povezala 26 mladih iz 6 držav. Tema je bila “Zdrav način življenja v mladinskih organizacijah.”
24.01.2018
November - mesec preprečevanja zasvojenosti 
Koalicija NVO za preprečevanje zasvojenosti, z aktivnostmi v preventivi in zagovorništvu
20.11.2017
Skupina Brez izgovora Slovenija razpisuje tri nova delovna mesta.
21.09.2017
Na Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje in prostor smo naslovili pismo podpore k aktivnemu sodelovanju Slovenije v procesu okolja in zdravja v okviru Svetovne zdravstvene organizacije.
24.03.2017
Namenite 0,5% dohodnineTwitter