BLOG: Mladi, okolje in zdravje

23.03.2015
V času od 20.do 25.februarja 2015 je v Rogaški Slatini potekal mednarodni mladinski seminar na temo Okolja in zdravja, ki je združeval okrog 20 mladih iz 9 evropskih držav.

Proti koncu letošnjega februarja smo aktivisti mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, ki se ukvarja s tematiko okolja in zdravja, organizirali šestdnevni mednarodni seminar na teko okolja in zdravja. Člani različnih organizacij iz cele Evrope smo se zbrali v Rogaški Slatini, kjer smo se učili in poglabljali znanje o okolju, zdravju in njuni medsebojni povezavi.

Udeleženci, ki so prihajali iz Estonije, Češke, Litve, Romunije, Hrvaške, Turčije, Belgije in Italije, so skupaj z aktivisti iz Slovenije delili svoje znanje o tematiki seminarja in primerjali situacije ter prakse svojih držav. V času seminarja smo se med sabo dobro spoznali, spoznali pa smo tudi organizacije, iz katerih so udeleženci prihajali.

V okviru seminarja smo organizirali tudi t.i. terenski dan, ko smo se iz Rogaške Slatine odpravili v Ljubljano, kjer smo si ogledali Toplarno Ljubljana. Tamkajšnji uslužbenec nas je popeljal skozi precej umazano poslopje, kamor dnevno uvažajo velike količine premoga iz Indonezije. Ta naj bi bil sicer okolju prijaznejši od preostalih in omogočal, da je toplarna postavljena sredi mesta. Kljub temu je bilo še vedno jasno videti, da toplarna negativno vpliva na neposredno okolje, saj je bil zrak onesnažen (težje je bilo dihati), precej bolj kot v nekaterih drugih delih mesta.

Po ogledu toplarne smo del dneva preživeli tudi na ekskurziji v rudniku živega srebra v Idriji, kjer smo izvedeli veliko o zgodovini in delovanju rudnika v preteklosti pa vse do njegovega zaprtja. Dotaknili smo se tudi negativnih posledic, ki jih je rudnik prinesel – npr. zaradi velikega števila rovov pod Idrijo se mesto pogreza, prav tako pa je tam nastala ena od prvih bolnišnic v Sloveniji, saj so bili rudarji dnevno izpostavljeni živemu srebru in prahu v rovih ter so zbolevali za različnimi boleznimi, predvsem boleznimi dihal. Dolgoletno rudarjenje pa se pozna tudi na okolju, saj je bila Idrija izpostavljena močni degradaciji.

Z zbranimi informacijami smo se lahko posvetili glavnemu cilju seminarja - organizaciji mladinske izmenjave na temo Okolja, zdravja in mladih, ki jo bomo gostili konec letošnjega poletja v Postojni. Na mednarodni izmenjavi se bodo srečali mladi z vseh na začetku omenjenih držav, na njen pa soočili znanje in rešitve, ki bi lahko močno pripomogle pri ozaveščanju mladih o aktualnih tematikah na omenjenih področjih. Slike lahko najdete na tej povezavi.

Projekt je finančno podprla Agencija Movit preko programa Evropske komisije Erasmus+.
 
Lucija Nared, pomočnica pri projektu Okolje-zdravje

Sorodni članki

V petek 7. 2. 2020 je v prostorih Brez izgovora potekala 8. redna in volilna skupščina Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija.
10.02.2020
V decembru sva se dva predstavnika naše organizacije udeležila dogodka v organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije v Omanu.
Piše: Mia Zupančič
07.01.2020
To leto sem se udeležila Erasmus+ usposabljanja za mladinske delavce znotraj projekta »EUth WORK«.
Piše: Nina Rogelj Peloza
04.11.2019
V ekipi mladinske zveze Brez izgovora iščemo nove okrepitve – študente za izvajanje strokovnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah.
26.08.2019
5. 4. in 6. 4. je potekal vikend retorike, na katerem smo v petek zvečer pisali pisma miru v okviru mednarodnega projekta, ki se bori proti nasilju in vojnam, kjer smo aktivisti razmišljali kako mi doživljamo vojno in nasilje v splošnem, kakšne vrste obeh poznamo in spoznali, da imata oba za vsakega posameznika drugačno konotacijo.
22.05.2019
Priložnost za vse, ki bi se radi pridružili mladi ambiciozni ekipi v vlogi administratorja. Prijave najpozneje do torka, 21. maja 2019 s priporočeno pošto na naš naslov.
08.05.2019
Brez izgovora Slovenija razpisuje delovno mesto administratorja/ke.
03.12.2018
Vabilo predsedniku Borutu Pahorju na visoko zasedanje OZN na temo kroničnih nenalezljivih bolezni, 27. septembra 2018 v New Yorku, ZDA
28.08.2018
Od 12. do 14. marca se je na Dunaju odvijal UN Mladinski forum o uporabi drog (UN
Youth Forum 2018), katerega se je udeležila Katarina Rozman. 
30.03.2018
Med 5. in 11. januarjem je Brez izgovora Slovenija v Ljubljani za en teden povezala 26 mladih iz 6 držav. Tema je bila “Zdrav način življenja v mladinskih organizacijah.”
24.01.2018
November - mesec preprečevanja zasvojenosti 
Koalicija NVO za preprečevanje zasvojenosti, z aktivnostmi v preventivi in zagovorništvu
20.11.2017
Skupina Brez izgovora Slovenija razpisuje tri nova delovna mesta.
21.09.2017
Na Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje in prostor smo naslovili pismo podpore k aktivnemu sodelovanju Slovenije v procesu okolja in zdravja v okviru Svetovne zdravstvene organizacije.
24.03.2017
Namenite 0,5% dohodnineTwitter